Az Uber sofőrje volt a New York-i furgonos merénylő

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

A magányos támadóra hatott az Iszlám Állam propagandája, de úgy tűnik, nem volt kapcsolata a terrorcsoporttal.


Üzbegisztán kész segíteni a New York-i támadás miatti nyomozást – írta Savkat Mirzijojev üzbég elnök Donald Trumpnak. Az amerikai információk szerint a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő merényletet egy üzbég férfi hajtotta végre. A gázolásos merényletet a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

Az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra festéklövő fegyverrel és légpuskával felszerelkezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött – ekkor két gyerek és két felnőtt megsérült – mondta James O' Neill New York-i rendőrfőnök.

A támadás után a sofőr kiszállt ki az autóból és azt kiabálta, hogy Allah akbar. A rendőrök hasba lőtték és őrizetbe vették, jelenleg kórházban kezelik.

A nyomozást az FBI terrorellenes egysége vezeti. A merénylő autójában talált feljegyzés szerint a támadást az Iszlám Állam nevében követte el.

A támadót Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, a 29 éves üzbég 2011-ben érkezett az USA-ba. Az utóbbi időben New Jersey-ben élt, de Floridában és Ohióban is megfordult. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott. A cég megvizsgálta Saipov tevékenységét, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.


Sayfullo Habibullaevic Saipov, a támadó is megsebesült. A rendőrök lőtték meg


Saipov Petersonban élt, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta – a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében – már a rendőrség célkeresztjében volt, de 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették. A férfi az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.


Magányos és agresszív

Saipov 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautó-sofőrként, jogosítványát Floridában állították ki. Számos közlekedési kihágása volt. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

"Saipov spontán módon lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot, mivel azt nehezen tehette meg hazájában Üzbegisztánban, ahol szigorú ellenőrzés alatt áll az iszlám tanulmányozása" – mondta az ohiói Stow üzbég közösségének tagja. Mirrakhmat Muminov, jól ismerte a merénylőt, és többször beszélt vele az elmúlt hónapokban.

Muminov szerint Saipov nehezen illeszkedett be, kevés barátja volt, rossz kommunikációs képességekkel bírt, és az angolja is rossz volt.

"Visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív. Ezért


magányos volt és a saját világában élt. Nem volt népszerű"

– tette hozzá.

Muminov úgy tudja, hogy néhány hónappal ezelőtt született meg Saipov harmadik fia.

A rendőrség már kedden kihallgatta őt a kórházban, még az előtt, hogy megműtötték, de nem közöltek részleteket esetleges vallomásából. A férfi egy ismerőse, akinél korábban lakott, azt mondta, hogy a férfi mindig dolgozott. Nem járt társaságokba, mindig hazament pihenni, majd ismét munkába ment.


Aktívak voltak

Közép-Ázsiából több ezer ember harcol az Iszlám Állam soraiban Szíriában és Irakban, üzbég származásúak több támadást követtek el idén Európában. Január elsején Isztambulban egy üzbég fegyveres 39 ember lőtt le egy klubban. Áprilisban egy Kirgizisztánban született üzbég férfi Szentpéterváron felrobbantott egy metrószerelvényt, 15 utast és magát is megölve. Ugyanabban a hónapban egy üzbég férfi gépkocsijával a tömegbe hajtott Stockholmban, és megölt négy embert. Valamennyi támadás az Iszlám Államhoz köthető, vagy dzsihadista szervezet vállalta elkövetésüket.


"Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek


egy magányos elkövető tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni"

– mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Bill de Blasio New York-i polgármester "gyáva terrorcselekménynek" minősítette a történteket.

A belga külügyminisztérium szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár. Az áldozatok között argentinok is vannak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud magyar sérültről. Daniel Nigro tűzoltóparancsnok szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes.


Európai minta

Tavaly Európában történtek már hasonló gázolások, amelyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt. Nizzában 2016. július 14-én este hajtott egy merénylő a tengerparti sétányon a nemzeti ünnepet lezáró tűzijáték idején a nézők közé. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A 86 életet követelő merényletet az Iszlám Állam vállalta, az elkövetőt lelőtték. Öt hónappal később egy tunéziai menedékkérő teherautójával a német főváros, Berlin központjában hajtott a tömegbe egy karácsonyi vásáron. Tizenkét ember meghalt, 48 megsérült. Idén áprilisban egy elutasított menedékkérő a svéd fővárosban, Stockholm belvárosában egy áruház épületének vezette teherautóját, három ember meghalt.


A Twitteren reagáltak

"Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!" – írta a Twitteren az amerikai elnök. Donald Trump azt írta: "elég volt!".Az elnök egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra a Twitteren, "egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról" írt.

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért "megállították a gyanúsítottat és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak".

Trump késő este ismét a Twitteren jelentette be, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztérium már előkészített, szigorú határellenőrzési intézkedéseinek azonnali életbe léptetését, az USA-ba érkező külföldiek szigorú ellenőrzését. "A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben" – írta.Melania Trump is a Twitteren reagált. "Megszakad a szívem New Yorkért" – írta a first lady.