Az Uber óta kevesebb az ittas baleset Amerikában

Fotó: Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez

-

Az Uber bevezetése csökkentette az ittas balesetek számát Kaliforniában. Köszönhetően az olcsó fuvarnak, kevesebb részeg ül a volán mögé.


Akár több ezer életet is megmenthet az Uber – idézi a Foxnews.com amerikai hírportál az egyik kaliforniai egyetem, a Temple University kutatását, amely szerint 5,6 százalékkal csökkent az ittas vezetés miatti halálozási arány a cég piacra lépése óta.


A kutatás eredménye azért is érdekes, mert a közösségi alapon működő személyfuvarozó cégeket (például Uber, Wundercar) a világ számos nagyvárosában utálják. Az Uber és társai lényegesen olcsóbban fuvaroznak a taxicégeknél, amelyek ennek nyilván nem örülnek a piacvesztés miatt. Többek között Párizsban és Budapesten is tüntettek a taxisok az Uber ellen.

A kaliforniai Temple University kutatása szerint azonban az Uber színre lépésének az alacsony ár mellett még egy haszna biztosan volt. (Az Uberről és a tiltakozásról itt olvashat, az Uber alapítójáról szóló portrét pedig itt találja.)A kutatás szerint az UberX – az Uber legolcsóbb szolgáltatása – kaliforniai piacra lépésével 2009 és 2014 között 5,6 százalékkal csökkent az ittas vezetés miatti halálozás aránya. Kaliforniában évente több mint 1000 ember veszti életét ittas vezetés okozta baleset következtében . Az Uber Blacknek – amely a cég legdrágább szolgáltatása biztosított luxusautókkal – azonban már nem volt ilyen hatása.

Matt McKenna, az Uber szóvivője elmondta: „Ezek az eredmények egybevágnak azzal a kutatással, amelyet a Mothers Against Drunk Driving (MADD) szervezettel együtt végeztünk. Eszerint az olyan megbízható és megfizethető közlekedési szolgáltatások, mint az Uber, érdemi hatást gyakorolnak az ittasan elkövetett ütközések gyakoriságára Kaliforniában.”

Az Uber és a MADD kutatásából az is kiderül, hogy Miamiban például akkor ubereznek a legtöbben, amikor az adatok szerint a legtöbb ittas vezetéses baleset történt. Seattle-ben az Uber megjelenésével 10 százalékkal csökkent az ittas vezetés miatti letartóztatások száma.


A taxitársaságokat azonban ez sem győzi meg, Dave Sutton a „Who's Driving You?” nevű csoport tagja szerint az UberX a cég legellentmondásosabb terméke. Elmondása szerint a taxikat azért választják, mert az utasok biztonságban szeretnének hazaérni, azonban az UberX nem ellenőrzi megfelelően például, hogy a sofőrei büntetett előéletűek-e, és sok esetben a biztosítások is hiányoznak.


A Buksza szerint az is igaz, hogy éppenséggel a taxiszolgáltatás is hozzájárulhat az ittas balesetek visszaszorításához, de mivel a közösségi fuvarozók – mint az Uber – jóval olcsóbban dolgoznak, ezért nagyobb szerepük lehet ebben.