"Az Uber nem taxi" - csak a hatóság nem így látja

Fotó: Imaginechina / Cao jianxiong

-

Lehet még fokozni a taxisok és az Uber vitáját: a hatóság taxivá varázsolná az Uber-sofőröket.


„Az Uber nem taxi. Éppen ezt igazolja az is, amit a közlekedési hatóság korábban a honlapján is leírt: az Ubernél nincs készpénzmozgás, nincs diszpécser, nincs leintés vagy taxi droszt - mind-mind alapelemei a taxizásnak." Így reagált a cég a VS.hu-nak arra a szabályozásra, amelyet éppen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tett közzé.

Az NKH jelentős szigorítással, gyakorlatilag a taxikkal egyenlő elvárásokat fogalmazott meg az Uber-sofőrök számára is. Például a működési engedélyen túl drosztengedélyt, sárga rendszámot és "Taxi" szabad jelzést is szerezniük kell, és az autót is sárgára kell festeniük (ez ugyan elméletben csak a fővárosra vonatkozik, de a magyarországi városok közül egyedül Budapesten érhető el a szolgáltatás).

A taxikkal való egyenlővé tétel fontos eleme egyébként az is, hogy a fővárosi hatósági ár alkalmazását várják el az Ubertől. Ez általánosságban jelentősen megnövelheti a viteldíjat - igaz, a magasabb árra szüksége is lehet a sofőröknek, hiszen az autó "taxivá varázsolása" önmagában több mint félmilliós kiadást jelent.

Az Uber lapunknak azt is hozzátette: a taxizók és az ő célközönségük is más: az uberezők 55%-a soha nem, vagy alig taxizott az Uber megjelenése előtt.