Az Uber bevezetné a taxisok interaktív értékelését

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A cég helyi vezetője szerint nem a legális és illegális működés szembenállásáról van szó a taxisok és az ő esetükben. Az Uber egyezkedne a kormánnyal és öt pontban fogalmazta meg javaslatait.


Az Uber szerint nem veszik el a taxisok munkáját, sőt, ha a törvényi szabályozás lehetővé teszi, Magyarországon is bevezethetik a kizárólag taxisofőrök számára indított szolgáltatásukat. Ennek érdekében cég a minisztérium számára el is küldte azokat a pontokat, amelyeket szerintük mindenképpen érdemes lenne bevenni a taxisrendeletbe, például bevezetnék a sofőrök interaktív értékelését, írja a Hvg.hu.

Fekete Zoltán az Uber helyi vezetője szerint az elmúlt hét hónapban, azaz amióta a cég Magyarországon tevékenykedik, 40 ezren regisztráltak hozzájuk. Hozzáteszi, hogy szerinte az Uber és a taxisok közötti feszültség alapja nem a legális és az illegális működés közti ellentét, hanem a hagyományos módszer és az új technológiák közti különbség. Fekete hangsúlyozta, hogy ők is szorgalmazzák a taxisrendelet megreformálását és ez ügyben tárgyalnak is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, bár legutóbbi egyeztetésük hónapokkal ezelőtt volt, azóta nem kaptak választ.

Öt pontba gyűjtötték javaslataikat:

  • az autómegosztó szolgáltatások engedélyezése, ami integrálható lenne a közlekedésbe és adóbevételt is jelentene az államnak;
  • a piac liberalizálása: ennek keretében az Uber taxisoknak is ajánlana állást, kétezer embernek 2016 végéig;
  • piacra lépés korlátozásának eltörlése, például a városismeretei teszt okafogyottá vált, hiszen modern navigációs rendszerek léteznek ebből a célból;
  • egyszerű adózási modell a sofőröknek;
  • a taxisok interaktív értékelésének bevezetése.


Fekete azt is elmondta a Hvg-nek, hogy az Ubernél dolgoznak taxisok is, csak nem a sárga kocsival, hanem a privát autójukkal.

Az Uber okozta feszültségekről itt írtunk bővebben.