Az RMDSZ csak a romániai magyarokat engedné levélben szavazni

-

Az új román jogszabály egyelőre csak a parlamenti választások esetében könnyíti meg a diaszpórában élő román állampolgároknak a voksolást, ám ezt később az európai parlamenti és az elnökválasztásra is kiterjesztenék. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) azt kifogásolta az alkotmánybíróságnál, hogy a jogszabály nem garantálja a voksolás titkosságát. Az alkotmánybíróság viszont megalapozatlannak minősítette kifogásaikat.


Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a levélben való szavazás jelentősen torzíthatja majd a romániai választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.

A jogszabály szerint a hivatalosan külföldön élő román állampolgárok előzetes regisztráció után maguk nyomtathatják majd ki az internetről letöltött szavazólapjukat, amelyet kettős borítékban juttatnak el a választási hatósághoz. A törvény hatálybalépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség, így várhatóan már a jövő évi parlamenti választásokon alkalmazhatják.

Az RMDSZ most pont azt a jogot kifogásolja a külföldön élő román állampolgárok esetében, amelyet a magyar választási törvény biztosít a Romániában élő magyar állampolgároknak. Pedig a visszaélés lehetősége a magyar országgyűlési választásnál is felmerülhet, hiszen például a határon túl élő állampolgároknak lehetőségük van helyi civil szervezeteknél leadva eljuttatni szavazataikat.