Az osztrákok leállították a vonatközlekedést

Fotó: MTI/EPA/APA / Herbert Pfarrhofer

-

Masszív túlterhelés az ok.


Az osztrák vasúttársaság leállította a vonatközlekedést Magyarország és Ausztria között - írja az Index a Die Presse című lapra hivatkozva. Az intézkedés a Budapest és Bécs között közlekedő railjetekre és a határon áthaladó regionális járatokra is vonatkozik.


A lépést a vasúttársaság azzal indokolta, hogy nagyon nagy a túlterhelés. Ezekre a vonatokra itthon nem lehet jegyet venni. Az osztrák-magyar határon ingázókat busszal hozzák Magyarországra. Ausztriában ma hajnalban 3700 menekült torlódott fel a nickelsdorfi határátkelőhelynél. Őket 3-400-as csoportokban viszik Bécsbe, ahol még 2 ezer menekült vár a peronon.

Az osztrák vasúttársaság átmenetileg felfüggesztette a vonatközlekedést Hegyeshalmon keresztül - közölte a MÁV is.

„Az Osztrák Szövetségi Vasutak átmenetileg felfüggesztette Magyarország felé, Hegyeshalom állomáson keresztül a közlekedést a vonatok túlterheltsége miatt. A MÁV-START Zrt. a menetrendben meghirdetett vonatokat a belföldi szakaszon, Hegyeshalomig saját szerelvényekkel pótolja. Az intézkedés miatt a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak.”


Erre számítsanak az utasok

Budapest-Keleti és Hegyeshalom állomások között minden vonat közlekedik, a nemzetközi vonatok a menetrendtől eltérően nem mennek át a hegyeshalmi országhatáron. Jelenleg átszállással sincs vasúti összeköttetés Ausztriával a hegyeshalmi határállomáson át.

A RailJet, a EuroNight és a EuroCity vonatok helyett közlekedő járatokat Budapest és Hegyeshalom között felármentesen vehetik igénybe az utasok további intézkedésig.

Az EC142/EC143-as számú Hortobágy EuroCity, EC344/EC345 számú Avala EuroCity vonatokra a felármentesség Kőbánya-Kispest és Hegyeshalom állomások között érvényes.

A felármentesség nem érvényes a Budapest-Keleti-Szombathely/Sopron között közlekedő járatokon és az EC148/EC149 számú Lehár EuroCity vonatokon.

A MÁV-START visszaadja a jegy árát, ennek módjáról a vasúttársaság honlapján lehet tájékozódni.


Szerdán egész nap mintegy 3300, csütörtök hajnalban pedig további 3700 menedékkérő ment át Miklóshalmánál (Nickelsdorf) az osztrák-magyar határon - közölte az MTI-vel a burgenlandi tartományi rendőrség szóvivője, Helmut Marban.

Az osztrák határtól Schwechat fele tartó B10-es utat a hatóságok szerda este lezárták biztonsági okokból, mert a menekültek egy része gyalog indult útnak. Az útzár csütörtökön is tartott, feloldása a menekültek számától függ.

A Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé azért, hogy a menedékkérőket Magyarországból Ausztriába szállítsák. Ugyanabból a bécsi parkolóból csütörtökön délután hat órakor újabb konvoj indul útnak.