Az osztrákok ellen is segíthettek a németek a kémkedésben az NSA-nek

Fotó: Sean Gallup

-

Nemcsak Franciaország és az Európai Bizottság, hanem Ausztria ellen is kémkedhetett az informatikai hírszerzésre szakosodott Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) közreműködésével – írta a Bild.


A lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a BND – az NSA megbízásából – bajorországi lehallgató-, megfigyelőállomásán egyebek között a gov, a diplo és a Bundesamt (szövetségi hatóság, hivatal) kifejezésekre keresett rá rendszereiben, adatbázisaiban. A Bundesamt kifejezés osztrák hatóságokra vonatkozik, és több mint tízszer fordul elő az NSA által megadott keresőkifejezések között – áll egy, a BND belső levelezéséből származó, 2013. augusztus 14-én kelt e-mailben.


A német lapok szerint az NSA évekig visszaélt a BND-vel 2002-ben a terrorellenes küzdelemről kötött megállapodással, az amerikai szolgálat a német partnerszervezet rendszerei, adatbázisai révén európai célpontok ellen kémkedett. A Süddeutsche Zeitung szerint a francia külügyminisztérium és az államfői hivatal, valamint az Európai Bizottság magas beosztású munkatársai ellen is végzett adatgyűjtést, megfigyelést.

Az eddigi sajtóinformációk szerint a BND tájékoztatta ugyan a szervezet felügyeletét ellátó kancellári hivatalt arról, hogy az NSA túlterjeszkedik a megállapodásban rögzített kereteken, a közös érdekeknek nem megfelelő tevékenységet végez, de részletes vizsgálat csak azután indult az ügyben, hogy 2013-ban kirobbant az NSA Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körüli botrány, és a német parlament alsóháza, a Bundestag vizsgálóbizottságot hozott létre. A kormányzat csak ezt követően kezdett alapos vizsgálatba.


A kancellárt és a kancelláriaminisztert is állító konzervatív CDU-val és bajor testvérpártjával, a CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) élesen bírálták a kancelláriát. A hivatal „csúfos kudarcot vallott a BND felügyeletében” – nyilatkozott Yasmin Fahimi, az SPD főtitkára.

Az ellenzéki pártok személyesen Angela Merkel kancellár és Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminiszter, korábbi kancelláriaminiszter felelősségét firtatják.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint kormánykörökben úgy vélik, hogy a nyolcadik napja dagadó NSA–BND-ügynek már komoly politikai dimenziói vannak, és előfordulhat, hogy személyi következményei is lesznek.

Angela Merkel személyesen még nem szólalt meg az ügyben annak kirobbanása óta, helyette viszont volt állatokat nézni.