Az osztrák kancellár sem kér a török kampányból

Fotó: AFP/Adem Altan / AFP/Adem Altan

-

Hollandia és Németország után az osztrákok már azt szorgalmazzák, az EU akadályozza meg területén a török kormány szervezte rendezvényeket.


„Hasznos volna az EU közös fellépése ezen a téren, hogy megakadályozza az ilyen kampányrendezvényeken való részvételt" - nyilatkozta Christian Kern osztrák kancellár. A közös fellépés haszna az volna, hogy nem egyes országok kerülnének nyomás alá, amelyekben megtiltják az ilyen fellépéseket, mint például Németország.

Az ankarai kormány minisztereket akar Németországba küldeni, hogy a Recep Tayyip Erdogan államfő kezdeményezte alkotmánymódosítás mellett érveljenek az ott élő török választópolgárok előtt. Több ilyen rendezvény megtartását lemondták a szóban forgó települések. A török kormány nehezményezte ezt.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.