Az osztrák kancellár ragaszkodik a menekültkvótához

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

37 500 fő felett visszautasítanák a menekülteket az osztrák határnál.


Christian Kern osztrák kancellár kiáll a szükségállapot esetleges bevezetése mellett. Szerinte a magyar és az osztrák belügyi és védelmi tárcavezető szeptemberi megbeszélésének meg kell teremtenie annak előfeltételeit, hogy a migránsokat vissza lehessen küldeni Ausztriából Magyarországra.

Ugyan az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a menekültek száma, az országnak fel kell készülnie arra, hogy Törökországból vagy Észak-Afrikából megindul egy újabb menekültáradat – mondta az osztrák kancellár. Ausztria tartja magát a kormány korábbi döntéséhez, hogy az idei évre 37 500 főt tud befogadni.

2016 első felében már több mint 22 ezer menekültügyi eljárás indult, vagyis a létszámkeret hatvan százalékát már befogadta Ausztria. Tárgyalni arról kell, hogy amint eléri az érkező migránsok száma a felső határt, milyen formában hirdetik meg a szükségállapotot.Christian Kern azt is mondta, hogy Ausztria hozzájárul a szerb–magyar és a szerb–macedón határvédelemhez, vagyis támogatja az uniós külső határok védelmét. „Amennyiben a határvédelem és a török menekültügyi megállapodás működik, várhatóan tartani tudjuk a befogadás felső korlátját, vagyis hogy 37 500 embernél több ne érkezzen idén Ausztriába.”

Kern Törökországgal a csatlakozási tárgyalások helyett másfajta együttműködési formát javasolna, amelynek nem lenne kihatása a menekültügyi megállapodásra. Diplomáciai fikciónak nevezte augusztus elején a török csatlakozási tárgyalásokat, mivel szerinte azokon nem értek el előrelépést Törökország uniós felvételével kapcsolatban. Kern szerint a csatlakozási tárgyalások megszakítása téma lehetne az uniós tagországok állam- és kormányfőinek szeptember 16-án tartandó ülésén.


Az osztrák politikai vezetés már hónapok óta vitázik azon, hogy bevezessék-e, és ha igen, mikortól lépjen életbe a szükségállapot. Ez esetben 37 500 fő felett visszautasítanák a menekülteket az osztrák határnál.