„Az osztály vele együtt teljes csak!”

-

Tizenkét, kézzel írt levéllel mentek a bíróságra a Magyarországról kiutasított kurd lány osztálytársai.


Az egész osztály ment volna a 18 éves Kaya Elif tárgyalására, de az igazgatónő csak egy ötfős különítményt engedett el – írja a hvg.hu. A csapat tizenkét levelet is vitt magával a bíróságra, amelyek arról szólnak, hogy szeretik osztálytársukat, és nem akarják elveszíteni. A Helsinki Bizottság ügyvédje, Pohárnok Barbara a leveleket a per iratanyagához csatoltatta.

A diáklányok felvonulására azért volt szükség, mert Kaya Elifet két testvérével és szüleivel együtt kiutasította Magyarországról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Annak ellenére tette ezt, hogy a lány apja húsz éve itt él, Elif pedig egyéves kora óta Magyarországon lakik. A törökországi kurd család a kiutasító döntéseket megtámadta a bíróságon.A család 2014 óta küzd a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal – írta még márciusban az Abcúg.hu. Az apa 1994-ben érkezett Magyarországra a kötelező sorkatonai szolgálat elől menekülve. A család menekültstátuszt nem kért, évente újították meg a tartózkodási engedélyt. Letelepedési engedélyt próbáltak kérni 2004–2005 körül, de elutasították őket. A család helyzete a józsefvárosi piac bezárása óta nehezebbé vált. A munkavállaláshoz pedig szükségük lenne tartózkodási papírokra. Nem szeretnének elmenni Magyarországról, Elif és testvérei itt nőttek fel, a törökországi helyzettől pedig félnek.

Az iskolatársak már márciusban felajánlották Elifnek, hogy aláírásokat gyűjtenek az áprilisi tárgyalásra. Az ügy július 1-jén folytatódik, és akkor sem ér véget, ha a kiutasító határozatot sikerül megsemmisíttetni.