Az ostobaságról és a migrációról értekeznek a világ írói

-

Az ostobaság és a migráció lesznek a fő témái az írókat, költőket és az irodalommal foglalkozó egyéb szakembereket összefogó Nemzetközi PEN Klub (PEN International) szerdától szombatig tartó 48. találkozójának a szlovéniai Bledben.


A találkozót elindító keddi ljubljanai irodalmi esten a klub szlovén szervezetének vezetője, Evald Flisar fog beszélgetni A butaság enciklopédiája című kötet holland szerzőjével, Matthijs van Boxsellel.

A rendezvényen a könyv témáját fogja boncolgatni a páros, Flisar azon gondolatából kiindulva, hogy "a történelem legostobább korában élünk". A csütörtöki bledi nyitófórum - még mindig a témánál maradva - az Ostobaság mint a civilizációnk alapja címet kapta.

A konferencia másik fő témája a migráció. Az Írók a Békéért Bizottság ennek jegyében tart fórumot Mindannyian Migránsok vagyunk - Terrorizmus mindenütt címmel. A beszélgetés középpontjában a szíriai és egyéb veszélyes területekről érkező menekültek, valamint a kurd kérdés fog állni.

A Nemzetközi PEN Klub arculatváltásának jegyében rendezik meg idén a Nők Bizottságának első hivatalos ülését.

A 48. konferencia keretében jelentik be a fiatal írók számára meghirdetett Faces of Peace (A béke arcai) verseny győzteseit. Az írókaraván szombaton Ljubljanába utazik, hogy felkeresse a Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvárat, valamint megünnepelje a szlovén PEN Központ fennállásának 90. évfordulóját.

A Nemzetközi PEN Klubot 1921-ben alapították Londonban abból a célból, hogy előmozdítsa a szellemi párbeszédet a világ írói között. Neve a Poets, Essayists és Novelists (költők, esszéisták és regényírók) angol szavak kezdőbetűiből áll.