Az összes velencei-tavi szabad strand látogatható

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az önkormányzat fellebbezett, a döntés megszületett, így nyár végéig mindegyik szabad strand várja a fürdőzőket.


A gárdonyi önkormányzat megfellebbezte a szabad strandjainak működését felfüggesztő határozatot, a velencei önkormányzat pedig megkapta a szabad strand működtetéséhez szükséges engedélyt, így a nyár végéig az összes velencei-tavi szabad strand látogatható. Tóth István, Gárdony polgármestere elmondta: az önkormányzat július 5-én, a főszezon nyitányakor kapta meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) határozatát, amelyben a hatóság a város szabad partszakaszain működő strandok bezárására szólított fel. Az önkormányzat megfellebbezte a határozatot, ami azt jelenti, hogy augusztus végéig ezek a fürdőhelyek is látogathatók.

A velencei önkormányzat tájékoztatása szerint a velencefürdői szabad strand megkapta a működéshez szükséges hatósági hozzájárulást, a 70 méteres partszakaszt fürdőhellyé nyilvánították. A kormányhivatallal szoros együttműködésben, az önkormányzat, a Velencei-tavi Tófelügyelőség és a terület üzemeltetője vállalta a hiányzó feltételek megteremtését, így péntektől a szabad strand a hatályos jogszabályoknak megfelelően üzemel, és várja a vendégeket.

A strand vízminősége bakteriálisan kiváló, a helyszínen biztosítottak a higiénés feltételek, továbbá a biztonságos fürdőzéshez szükséges eszközök is rendelkezésre állnak.
Múlt pénteken az M1 esti Híradójában egy ÁNTSZ-határozatra hivatkozva azt közölték, hogy a hatóság bezáratta az összes Velencei-tavi szabad strandot. Ezt másnap több érintett cáfolta. A Fejér Megyei Kormányhivatal szombaton arról tájékoztatott, hogy három velencei-tavi szabad strandnak nincs engedélye, emiatt a járási hivatal felfüggesztette ezek működését. A három érintett fürdőhely a gárdonyi Pisztráng utcai strand, a közigazgatásilag Gárdonyhoz tartozó agárdi Tini Strand, valamint a Velencéhez tartozó Velencefürdő Cserje utcai strandja.