Az ősmagyar és a pusztai hippi párhuzamos valósága

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Keresve is nehezen lehetne találni ideológiájában és életfelfogásában két egymástól távolabb álló rendezvényt, mint a neohippi örömünnepként emlegetett O.Z.O.R.A. fesztivál és a honfoglalás kori hagyományokat ápoló Kurultáj (illetve a páratlan években az ugyanazok által megrendezett Ősök Napja). A két esemény és látogatóik közötti nyilvánvaló különbségeket hosszan lehetne sorolni, mi viszont arra tettünk kísérletet, hogy megtaláljuk a hasonlóságokat.


Az egyezésekhez valójában nem is kell annyira mélyre ásni, mint, ahogy azt elsőre gondolnánk. A Kurultáj szó az altaji nyelvekben „törzsi gyűlést” jelent, míg O.Z.O.R.A. önmagát „tribal gathering”-nek nevezi, ami angolul szó szerint ugyanezt jelenti. Bár eltérő okokból, de mind a két fesztivál az ősi, sámánisztikus gyökerekhez nyúl vissza, központi szerepet játszik bennük a civilizációtól való elvonulás és a spiritualitás.


Fontos közös pont továbbá a nemzetköziség, hiszen a kulturális sokszínűséget és egymás elfogadását a zászlajára tűző O.Z.O.R.A.-ra évről évre több tízezren zarándokolnak el a Föld minden szegletéből, a Kurultáj pedig a magyarok „testvérnépeinek” képviselőit hozza össze, akik Eurázsia számos területéről érkeznek.


Lóháton érkezik a múlt

Az feltehetően senkit nem lep meg különösebben, hogy az ősmagyar hagyományokat életre hívó Ősök Napján egymást érik a különböző lovas bemutatók. Lovas felvonulások, lóhátról különböző célpontok változatos lekaszabolása, köböre (lényegében levágott fejű kecsketetemmel játszott lovaspóló) és lovas versenyek töltik ki a Küzdőtér nevű központi helyszín programját. Idén azonban O.Z.O.R.A.-ra is ellátogattak a sztyeppék harcos lovasai, ahol a nyitóceremónia keretében tartottak bemutatót.


A Turán lovasíjászok egyik tagja az O.Z.O.R.A.-i fellépés előtti jelmezes főpróban


És már élesben a Ősök Napja kűzdőterén


Nem csak íjazni tudnak


Ruha teszi a fesztiválozót

Bár nincs hivatalosan dresszkód, egyik eseményen sem gyakran találkozni utcai viseletben levő emberrel. Míg O.Z.O.R.A.-n főleg indián, tündér, barbár kosztümökkel és ezeknek a különböző mértékben pszichedelikus változataival lehet összefutni, addig az Ősök Napján leginkább a korhű történelmi jelmezek a jellemzőek.


O.Z.O.R.A.


Ősök Napja


Kézműves, de tényleg

Noha manapság divat lényegében mindent felcímkézni az elcsépelt kézműves jelzővel, amikor valaki a szemünk láttára kalapál egy darab izzó vasat míves karkötővé, akkor érezzük, hogy mi lehetett a szó eredeti jelentése. A bugaci Ősök Napja és a dádpusztai O.Z.O.R.A. is jelentős figyelmet szentel a kézműveseknek, akik kijelölt bazársoron árulhatják a portékáikat, illetve akár el is lehet sajátítani a különböző mesterségek alapjait.


kurultaj

Ősök Napja


ozora

O.Z.O.R.A.


Szellemek és szellemiségek

A spiritualitás, valamint az azzal mélyen átitatott pogány és mitológiai motívumok szintén szerves részei mindkét rendezvénynek. Az Ősök Napján táltosok regélnek és szakrális szertartásokon idézik meg az ősök szellemeit, O.Z.O.R.A.-n pedig főként a keleti filozófiák holisztikus módszereivel törekednek nagyobb fokú önismeretre a látogatók.


kurultaj

Női szertartás az Ősök Napján


ozora

O.Z.O.R.A.


Korhatár nélkül

Elsőre ugyan sem a pszichedelikus vidámparkként elhíresült O.Z.O.R.A.-ról, sem pedig az ősi harcosok százait – és elvétve betyárseregeseket – felvonultató Ősök Napjáról nem gondolnánk, de mind a két esemény kimondottan családbarát, így rengeteg gyerek van a vendégek között. O.Z.O.R.A.-n idén kialakítottak egy külön gyereksarkot is, ahol a tűző naptól védett a mászókákon tombolhatja ki magát a jövő generációja.


ozora

O.Z.O.R.A.


kurultaj

Ősök Napja


kurultaj

Ősök Napja


Story time

Az ősi kultúrákból merítő fesztiválokon természetesen elképzelhetetlen, hogy ne kerüljenek elő a letűnt idők regéi és tanmeséi, melyeket a gyerekek és a felnőttek is szívesen hallgatnak. Az Ősök Napján a táltosdob lüktetésére előadott mesék többnyire történelmi színezetűek, és eleink hőstetteit éneklik meg.


kurultaj

Sziránszki „Regös" József és felesége a jurtájukban az Ősök Napján


ozora

Gyerekeknek mesélnek a „játszóházban” O.Z.O.R.A.-n


Mindent a szemnek

Végül pedig mind a két rendezvényen komoly gondot fordítottak arra, hogy egy méretes kiállítással egészítsék ki fesztiválprogramokat. Az Ősök Napján felállított Attila Sátrában – ami nem mellesleg a világ legnagyobb jurtája – honfoglalás kori leleteket és illusztrációkat tekinthettek meg a látogatók, Dádpusztán pedig a fesztivál területén elszórt számos installáció mellett egy képgaléria adott otthont az O.Z.O.R.A.-i művészközösség alkotásainak.


kurultaj

Sokan voltak kiváncsiak a besenyő férfi arcrekonstrukciójára Attila Sátrában


ozora

Az O.Z.O.R.A.-i képgaléria