Az Orvosok Határok Nélkül nyomozást követel a kunduzi bombázásról

Fotó: MSF / MSF

-

AZ MSF egy olyan bizottságot kért fel, amely még sosem csinált tulajdonképpen semmit.


Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) önkéntes szervezet nem bízik a 22 halálos áldozattal járó kunduzi robbantás amerikai belső vizsgálatában, ezért egy olyan nemzetközi szervezetet kért fel a nyomozásra, amely még sohasem működött. A Nemzetközi Humanitárius Tényfeltáró Bizottságot (The International Humanitarian Fact-Finding Commission) 1991-ben alapították a Genfi Egyezmény értelmében, hogy szabályozza a háborúkban felmerülő kérdéseket – írta a BBC.


Az Egyesült Államok, bár elnézést kér a bombázásért, azt állítja, hogy az csak véletlen volt. Kedden John Campbell tábornok úgy nyilatkozott, az afgán erők kértek segítséget, akik kapcsolatban voltak a helyszínen az amerikai különleges műveleti katonákkal. Ezek az amerikai erők pedig az AC-130-as harci helikopterrel voltak kapcsolatban, amely lebombázta a kórházat. Campbell azt mondta, szándékosan sose nyitnának tüzet egy védett egészségügyi intézményre.

Számos vizsgálat indult az ügyben, az amerikai igazságügyi minisztérium, a NATO, a Pentagon és egy amerikai–afgán csapat is vizsgálja.

Az MSF vezetője, Joanne Liu azt mondta, azért kérték fel a bizottságot, mert ők nem hivatkozhatnak ezekre a vizsgálatokra, és ez az egyetlen állandó szerv, amelyet azért állítottak fel, hogy megvizsgálja a nemzetközi humanitárius jogot megsértő ügyeket.

A bombázásban 22-en haltak meg, köztük az önkéntes szervezet 12 munkatársa.