Az Országos Onkológiai Intézetben is elegük van a nővéreknek

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Fekete ruhában tiltakoztak volna, állítólag nem lehetett. Az intézet főigazgatója ezt cáfolta is, meg nem is.


Az Országos Onkológiai Intézet dolgozói keresték meg az atv.hu-t, mert állítólag megtiltották nekik, hogy – hasonlóan más kórházak dolgozóihoz - fekete ruhában tiltakozzanak. A nővérek azt állították, hogy két hete, a szerdai főnővéri értekezleten elhangzott, „az állásával játszik”, aki fekete felsőt, vagy akár csak fekete szalagot vesz fel.


A csatorna megkereste Dr. Kásler Miklóst, az intézet főigazgató főorvosát, aki cáfolta, hogy a főnővéri értekezleten elhangzott volna, hogy „bárki is az állásával játszik, aki fekete ruhába öltözik, vagy fekete szalaggal tüntet az egészségügyi dolgozók helyzete miatt”. A főigazgató közölte: „Az Intézet Főigazgatói Tanácsa valóban tárgyalt a fekete felsőruha viselésének kérdéséről, és egybehangzóan az volt a véleményünk engem is beleértve, hogy a kórházak munkaruhája a felső kórházi (fehér, zöld, kék) ruha, higiéniai és lélektani szempontból egyaránt”. Az intézményben kezelt, „rendkívül nehéz betegségben szenvedő emberek között a fekete szín viselése a halál képzetét idézi fel”, ami nem kívánatos, mondta a főigazgató, hozzátéve: „az sem kívánatos, hogy „bármilyen utcai ruhában a nővérek infúziót kössenek be, vagy részt vegyenek sebkötözésben”. Mint mondta, az is elhangzott az értekezleten, hogy a dolgozók közül mindenki szabad akaratából és józan belátásából dönt arról, hogy részt vesz-e a május 12-ei tüntetésen.

Néhány hete a Péterfy Sándor Utcai Kórház csecsemőosztályának nővére kezdeményezésére jött létre az a mozgalom, mellyel egészségügyi dolgozók igyekeznek felhívni a figyelmet méltatlan helyzetükre, az alacsony bérekre és a rossz munkakörülményekre. Sándor Mária azzal indította el a lavinát, hogy az RTL Klub Házon kívül című műsorában elmondta, nem fizetik ki a túlóráikat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot is indított az ügyben, de mindent rendben találtak a kórházban.

A kezdeményezés országos megmozdulássá duzzadt, számos intézményben fekete ruhába öltöztek az egészségügyi dolgozók, Facebook-oldal is indult, ahová az erről készült fotókat feltöltötték, úgynevezett Fekete Hétvégéket tartottak tiltakozásképp, mára pedig országos tüntetést hirdettek Egészségmenet néven.