Az Országgyűlésben is téma lesz a kormányzati hálózat elleni támadás

-

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyal a kormányzati informatikai rendszer elleni hétvégi támadásról.


Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az MTI-nek vasárnap azt mondta: következő, szerdai ülésükön a Belügyminisztériumtól és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől is tájékoztatást kérnek a támadás körülményeiről, részleteiről, az elhárítása és a rendszer helyreállítása érdekében megtett intézkedésekről.


A Belügyminisztérium (BM) szombat délután közölte, hogy 24 óra alatt több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte azt is, hogy a támadásokat sikerült elhárítani. A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek. Egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot.


Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szombat esti műsorában azt mondta: nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás, és egyelőre nem tudni, ki áll annak hátterében.

Ormós Zoltán internetes szakértő szintén az M1 meghívott vendége volt vasárnap: az ilyen típusú túlterheléses támadással komoly eredményt nem lehet elérni. A támadók nem tudnak például adatokat megszerezni, így csak propagandacéljaikat szolgálhatja a kormányzati informatikai hálózat elleni támadás. Annyit érnek el, hogy a megtámadott szerver „lehasal” – jegyezte meg a szakértő.