Az ország történetének legnagyobb bulijára készülnek Izlandon

Fotó: ANP / Koen van Weel

-

Az izlandi labdarúgó válogatott csütörtökön 1-0-ra legyőzte Hollandiát, amit az öltözőben alaposan meg is ünnepeltek. Ma pedig kijuthatnak a franciaországi Eb-re. El se tudjuk képzelni, mekkora buli lesz.


Izland csütörtökön Gylfi Sigurdhsson büntetőből szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Amszterdamban az Eb-selejtező A csoportjában Hollandiát. Bármilyen vendégcsapat amszterdami győzelem már önmagában is bravúr, most azonban egy olyan 330 000 lakosú ország csapata követte el a hőstettet, amely története során még soha nem szerepelt világ- vagy Európa-bajnokságon. Ráadásul a svéd Lars Lagerbäck csapata azzal is történelmet írt, hogy Hollandia egy selejtezősorozatban még soha nem kapott ki egyetlen csapattól sem oda-vissza. Márpedig most ez történt, ugyanis az izlandiak tavaly októberben hazai pályán is győztek 2-0-ra, azaz akkor sem kaptak gólt a félelmetesnek mondott holland támadóktól.

Az izlandi csapat pedig annak rendje és módja szerint, ahogy azt ilyenkor kell még az Amsterdam Arena öltözőjében megünnepelte a sikert, hagyományos módon – kajacsatával.Kíváncsian várjuk, hogy mi fog történni Izlandon vasárnap este, magyar idő szerint 22.30 táján. Nagyjából akkor ér véget ugyanis a csoportban eddig egyetlen pontot szerző Kazahsztán elleni mérkőzés Reykjavíkban. A kazahok nyolc éve nyertek utoljára bármilyen selejtezőt idegenben (Örményország ellen), azóta pedig egy döntetlen mellett nyolc vereséget számlálnak.

„Már csak annyi dolgunk van, hogy vasárnap befejezzük, amit elkezdtünk, és aztán jöhet Izland történetének legnagyobb bulija!”


Izlandi játékosok ünneplik a Hollandia elleni Eb-selejtezőn aratott győzelmet Amszterdamban


Egyébiránt nem csak Izlandon készülnek kirúgni a ház oldalát: a csoportból biztosan továbbjutnak a csehek is, amennyiben Hollandia nem nyer Törökországban – nekik ugyanakkor a továbbjutás korántsem ismeretlen élmény.

Nem úgy Walesnek, amelyik először és utoljára 1958-ban vett részt világversenyen, akkor mindjárt a negyeddöntőig jutottak a világbajnokságon (ahol egyébként kétszer is játszottak a magyar válogatottal, és egy 1-1-es döntetlen követő újrajátszás során 2-1-re legyőzték a mieinket). Ma este, ha legyőzik Izraelt már biztosan Eb-résztvevőnek mondhatják magukat. A Ciprusra látogató csoport második, Belgium is egy győzelemmel tulajdonképpen már továbbjutónak tekintheti magát (amennyiben Wales nyerni tud).

Vasárnap még a H csoportban lesznek mérkőzések, ahol a éllovas Olaszország (15 pont) Bulgáriát (8) fogadja, míg a második helyen álló Horvátország (szintén 15 pont) a 13 pontos Norvégia vendége lesz.