Az ország több pontján kísérleteznek az energiafogyasztás mérésével

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Az okos eszközök akár mobiltelefonra is elküldik az aktuális fogyasztást.


Decembertől több mint 60 ezer okos mérőórát szerelnek fel Budapesten és néhány vidéki városban. A KOM Központi Okos Mérés Zrt. mintaprojektjében ezek szolgáltatnak majd adatokat a lakosság és a cégek víz-, gáz-, távhő- és áramfogyasztásáról – mondta Vöő Kristóf, a KOM Zrt. vezérigazgatója. Az okos mérőórák a hagyományos mérőórákkal szemben nemcsak az aktuális fogyasztást mutatják meg, hanem a fogyasztás mértékét az egyes tarifaidőszakokra lebontva is tartalmazzák.

Az eszközökön tárolt adatok értelmezését az okos mérési központ végzi, ahol olyan számítógépes rendszereket, alkalmazásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon vagy az okostelefonján is kaphat információkat közüzemi fogyasztásáról. A mintaprojektre 21 millió euró áll rendelkezésre, amelyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből biztosított az Európai Unió engedélyével. A projekt finanszírozását, megvalósítását, eredményeit az EU folyamatosan ellenőrzi – mondta Vöő. A KOM a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata.

A mintaprojekt egy országos intelligens hálózati rendszer előkészítését, tesztelését szolgálja – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Okos mérőórákat Budapest III., IV., VIII., XIV., XVIII. kerületében, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, illetve Pakson és Pécsett szerelnek majd fel. A 60 ezer mérőórából 20 ezer lesz az újonnan vásárolt, a többinél a meglévő mérőórákat alakítják át egy adatkommunikációs egység beépítésével.