Az oroszokat nagyon érdekli a magyar helikopterek felújítása

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

A kormány évek óta ígéri, de valójában halogatja az új helikopterek beszerzését, pedig a flotta nagyon elöregedett. Most néhányat felújítanának, hogy legyen röpképes gép, és ez jó üzlet lehet egyes orosz cégeknek.


A Rosztyeh orosz állami konszernhez tartozó Rosszijszkije Vertoljoti holding is részt vesz az öt magyar Mi-17-es katonai helikopter felújítására kiírt tenderen - jelentette be Igor Csecsikov, a cég vezérigazgató-helyettese a Goában megrendezett Defexpo India-2016 hadiipari kiállításon. Az MTI által idézett hírügynökségi beszámoló szerint Csecsikov azt mondta: a pályázat még csak az első szakaszában van, de az orosz vállalat nagyon bízik a sikerben, hiszen ajánlatuk mind kereskedelmi, mind műszaki szempontból „maximálisan előnyös”.

A Honvédelmi Minisztérium 2013 óta halogatta az elöregedett helikopterflotta pótlását. Az ugyan titkos az információ, hogy pontosan hány gép képes még felszállni, de akadnak arra utaló jelek, hogy nagyon a végét járja a régi, szovjet gyártmányú szállítóhelikopterek üzemideje. 2014-ben három használt Mi8-ast kellett vásárolni – közbeszerzés nélkül, lényegében titokban –, mintegy hárommilliárd forintért, mert csak így lehetett fenntartani a „helikopterképességet”.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2014 végén, az MTI-nek adott interjúban jelentette be, hogy a Honvédség, illetve egyéb szervek (rendőrség, katasztrófavédelem, mentők) legfeljebb 30 helikoptert vennének, összesen 172 milliárd forintért. A tendert ugyan azóta sem írták ki, de lényegében az összes nagy nyugati gyártó bejelentkezett a saját gépeivel, és lobbizni kezdtek a megbízás reményében. A kiírás azonban késett, tavaly májusban pedig kiderült, hogy egy fillért sem terveztek be helikopterre a 2016-os a költségvetésbe.

A Honvédelmi Minisztérium végül idén február végén egy An-26-os szállító repülőgép és öt Mi-17-es helikopter ipari nagyjavítására – teljes körű felújítására – írt ki ajánlati felhívásokat. A Mi-17-es helikopterek nagyjavítására március 11-ig várta az ajánlatokat a HM. Azt eddig is sejteni lehetett, hogy orosz cég lehet a befutó, hiszen szovjet technológiáról van szó, de Csecsikov nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy van is érdeklődés orosz oldalról. Ha megköttetik az üzlet, ez lehet az első komoly katonai megrendelés Oroszország számára az EU-s embargó bevezetése óta.