Az oroszok újabb kulcspozícióban a Közel-Keleten

Fotó: AFP / SAMEER AL-DOUMY

-

Tűzszünet léphet életbe csütörtöktől a szíriai hadsereg erői és a lázadók között a Damaszkusztól keletre fekvő térségben - közölte egy megfigyelő csoport. A tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) értesülése szerint "... órákon belül megszülethet a megállapodás, hogy beszüntetik a harcokat a szíriai rezsim és néhány lázadó csoport között a Damaszkusz közeli kelet-gútai térségben". A nagy-britanniai központú emigráns szervezet hozzáteszi, hogy megállapodás esetén a tűzszünet 15 napos próbaidőszakkal kezdődik, amelyet siker esetén meghosszabbíthatnak. Más aktivista források pontosították, hogy az egyezség értelmében a felek teljesen leállítanák a katonai műveleteket Kelet-Gútában és Damaszkuszban.

A tárgyalások orosz közvetítéssel zajlanak. Az orosz küldöttség az elmúlt napokban érkezett Gútába, ahol találkozott több lázadó csoport, köztük az úgynevezett Iszlám Hadsereg vezetőjével. A források emlékeztetnek rá, hogy a tűzszünet mindössze néhány nappal azután lép életbe, hogy a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton nagyratörő menetrendet fogadtak el a közel-keleti országban több mint négy éve tartó polgárháborús válság rendezésére, ugyanakkor az egyaránt terrorszervezetnek tartott Iszlám Állam és an-Nuszra Front elleni harcok folytatása mellett foglaltak állást.

Ali Hajdar, a szíriai kormány nemzeti megbékélési minisztere, bár nem cáfolta teljesen a tűzszünetről folyó tárgyalásokat, úgy fogalmazott, hogy a gútai tűzszüneti tárgyalások híre "egyelőre csak pletykának minősíthető".

Oszama Abu Zaid, a mérsékelt ellenzék fő erejének számító Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) jogi tanácsadója ugyanakkor azt mondta, hogy a tűzszünet csütörtökön mindenképpen kezdetét veszi, a szemben álló felek jó szándékának jeleként, s az oroszok biztosítják majd, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim egyetlen térséget se vegyen tűz alá Kelet-Gútában a következő 15 napban.

Szavai szerint a tűzszünet keretében a felek azt is biztosítják, hogy Gúta ostromlott térségeibe eljuthassanak a segélyszállítmányok. Kelet-Gúta egy kiterjedt, nagyrészt mezőgazdasági jellegű térség, amely a közel öt éve tartó szíriai polgárháború kezdetén az elsők között került a lázadók kezére, s az itt lévő lázadók követik el a szíriai fővárost nap mint nap sújtó, vaktában végrehajtott aknavetős támadásokat. A harcok felfüggesztése így mentesítené Damaszkuszt az aknavetős támadásoktól, megteremtve az esélyt egy szélesebb körű tűzszünet kidolgozására.