Az oroszok tagadják, hogy bombáztak volna

Fotó: ANADOLU AGENCY / Huseyin Nasir

-

Az orosz védelmi minisztérium tagadja, hogy az orosz légierő szerdán tévedésből olyan fegyvereseket támadott Észak-Szíriában, akik az Egyesült Államok által alakított koalíció tagjaként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcolnak.


A védelmi tárca közleménye szerint – amelyet csütörtökre virradóra idézett a Ria Novosztyi hírügynökség – kedden valóban történt kapcsolatfelvétel a szíriai orosz Hmejmim légi támaszpont és a Katarban lévő amerikai légi bázis között, és az amerikai illetékesek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy szíriai és orosz harci gépek bevetésük során véletlenül csapást mérhetnek az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló fegyveres csoportokra. Az incidensek elkerülése végett az amerikai illetékes megadta a szóban forgó ellenzéki szervezetek pontos koordinátáit.

„A szíriai vagy az orosz légierő nem hajtott végre egyetlen csapást sem az amerikai fél által megjelölt térségre” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Peter Townsend amerikai tábornok, a koalíciós erők parancsnoka szerdán azt mondta, hogy az orosz légierő aznap az északi el-Báb település közelében tévedésből olyan fegyvereseket támadott, akik az Egyesült Államok által alakított koalíció tagjaként az Iszlám Állam ellen harcolnak. Az amerikai katonaság érintkezésbe lépett az oroszokkal, akik ezután leállították a bombázást – közölte az amerikai tábornok.