Az oroszok szerint nem lesz támadás Észak-Korea ellen

Fotó: MTI/MTVA / Makszim Sipenkov / MTI/MTVA / Makszim Sipenkov

-

Az orosz külügyminiszter gyakorlatilag megvédte a phenjani fegyverkezést.


Az USA azért nem fog csapást mérni Észak-Koreára, mert biztos abban, hogy a kelet-ázsiai országnak van nukleáris fegyvere – mondta az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint 2003-ban az USA kizárólag azért támadta meg Irakot, "mert százszázalékos információjuk volt arról, hogy nem maradt ott semmiféle tömegpusztító fegyver". Lavrov szerint "Koreára az amerikaiak nem fognak csapást mérni, mert nemcsak sejtik, hanem pontosan tudják, hogy vannak atombombái", és ezzel "gyakorlatilag mindenki egyetért".

Ha ezt "nem fogják fel az Egyesült Államokban", akkor "ellenőrizetlen zuhanórepülésbe szakadtunk bele", ami sok tíz-, ha nem százezernyi ember szenvedését okozza majd a két Koreában, valamint a szomszédos Japánban, Oroszországban és Kínában.

Oroszország eddig egyetlen országtól sem kapott konkrét javaslatot arra, hogy vezényeljenek kéksisakos békefenntartókat a Donyec-medencébe – mondta Lavrov. "Ha nem akarják ezt megvitatni, akkor mit tehetünk? Talán kényszerítsük őket?"

Szíriáról azt mondta, hogy az Iszlám Állam és an-Nuszra Front legyőzése után kiderül, hogy vannak-e más, esetleg politikai céljai az Egyesült Államoknak a terroristák megsemmisítésén kívül. Az amerikaiak, többek között Rex Tillerson külügyminiszter arról biztosította Moszkvát, hogy a terroristák likvidálása Washington egyetlen célja – mondta az orosz diplomata.

Az orosz-amerikai viszonyról azt mondta, nincs értelme lebeszélni az amerikai vezetést arról a hitéről, hogy Oroszország fenyegetést jelent az USA számára. "Ha azt mondják nekünk az amerikaiak, hogy fogjunk hozzá valamihez, akkor mi hozzá is fogunk. De ha az mondják, hogy mi jelentjük a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államokra, akkor miről beszéljünk velük? Hogyan tudnánk ennek az ellenkezőjéről meggyőzni ezeket az embereket?"