Az oroszok szerint az amerikaiak nem is szálltak le a Holdon

Fotó: NASA / HO

-

Moszkva vizsgálatot kezdeményezne az ügyben, hogy az amerikaiak valóban leszálltak-e a Holdon.


Hidegháborús hangulatú vezércikket hozott le az Izvesztyija. Az orosz lapban Vlagyimir Markin kormánypárti szóvivő vetette fel, hogy ideje lenne megvizsgálni, valóban jártak-e a Holdon az amerikai űrhajósok 1969-ben.

Markin úgy fogalmazott, ők nem akarják kétségbe vonni, hogy az amerikaiak tényleg eljutottak a Holdra, csak nem értik, hová tűnt a leszállásról készült eredeti felvétel, és hol őrzik a Hold felszínén gyűjtött kőzetmintákat.

Az Independent cikke felhívja rá a figyelmet, hogy a NASA aligha fog megijedni a tervezett orosz vizsgálat hírére. 2009-ben ők maguk jelentették be, hogy megsemmisítették a Holdra szállást rögzítő eredeti felvételt, mert spórolni akartak, a CBS híradójának viszont jobb minőségben is megvan a videó. A Holdról származó kőzetmintákat pedig a Johnson Űrközpontban őrzik.

Az oroszok érvei azért is sántítanak, mert ezekből a Holdról származó kövekből 1970-ben Nixon elnök 135 országnak küldött egy-egy darabot, az Egyesült Államok barátsága jeleként. A Szovjetunió is kapott belőlük.

A Holdra szállást övező összeesküvés-elméletek egyidősek magával az eseménnyel. 1971-ben még James Bond is átszaladt a díszleten, ahol az amerikaiak éppen eljátszották a a történelmi pillanatot. Itt van a Gyémántok az örökkévalóságnak vonatkozó jelenete: