Az oroszok szerint a további szankciók a békét veszélyeztetik

Fotó: AFP / RIA Novosti / Rodionov Vladimir / AFP / RIA Novosti / Rodionov Vladimir

-

Az oroszok nem örülnek az újabb szankciók hírének, szerintük inkább arra kéne fókuszálnia Nyugatnak, hogy hasson Kijevre: fogadják el a régiók önrendelkezését.


Az Európai Unió újabb gazdasági szankciói – amelyekről itt beszámoltunk – hátráltathatják az ukrajnai békefolyamatot Oroszország szerint – írta a Reuters. Az orosz külügy úgy véli: a szankciók miatt nem valószínű, hogy a békefolyamat előrehalad a május 25-i ukrajnai elnökválasztásokig. A kelet-ukrajnai népszavazások eredményei pedig „egyértelmű jelzést adhattak Ukrajnának arról, hogy milyen mélységű a krízis” – írta az orosz külügyminisztérium a közleményében. Azt remélik, hogy az USA és az EU arra használja majd az ukrán kormány fölött szerzett befolyását, hogy Kijevvel elismertessék a régiók önrendelkezését.


Eközben Luhanszkban...

Merényletet követtek el kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk megye önjelölt „népi kormányzója”, Valerij Bolotov ellen. A hírt Vaszilij Nyikityin, a „luhanszki népköztársaság” sajtóirodájának szóvivője közölte. A bejelentés szerint egy mesterlövész sebesítette meg az ukrajnai oroszbarát szakadárok közé tartozó Bolotovot. Jelenleg egy magánklinikán ápolják, élete nincs veszélyben. Április 28-án egy másik kelet-ukrajnai város, Harkiv polgármestere, Hennagyij Kernesz ellen követtek el merényletet. Őt hátba lőtték mesterlövész fegyverrel Harkiv egy erdős külterületén.