Az oroszok siratják Castrót

Fotó: AIN / JORGE LUIS BANOS HERNANDEZ

-

Az orosz politikai vezetők az elsők között nyilvánítottak részvétet a kubai népnek Fidel Castro halála miatt, a világot megváltoztató, nagy államférfinek nevezték a helyi idő szerint pénteken elhunyt volt kubai elnököt.


Konsztantyin Koszacsov, az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke közölte, hogy Fidel Castro neve örökre belevésődik a világtörténelembe. Vezetése alatt Kuba, oltalmazva saját szuverenitását, „kibírta a legkeményebb külső nyomást”, bebizonyítva ezzel a szankciók és az elszigetelés hiábavalóságát – fogalmazott. A szenátor szerint Fidel Castro halála veszteség mind a kubai nép, mind a világ számára.

„Bárhogyan viszonyulunk is hozzá, túlzás nélkül elmondható, hogy nagysága világraszóló, valóban hatással volt a világtörténelem alakulására” – mondta Koszacsov a TASZSZ hírügynökségnek.

„Meghalt Fidel Castro. Együttérzek kubai barátainkkal, Kuba egész népével. Castro azon dicső nagyságok közé tartozott, akik megváltoztatták a világot. A világ emlékezni fog rá” – írta Alekszej Puskov, a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának tagja a Twitteren.