Az oroszok nemzetbiztonsági kockázatot látnak a Soros Alapítványban

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Az orosz legfőbb ügyészség megtiltotta az orosz civileknek, hogy a Soros Alapítványhoz tartozó Nyílt Társadalom Intézet támogatását élvezzék. Nemzetbiztonsági kockázatnak látják a Soros-féle civil szférát.


Az ügyészség szerdai nyilatkozata szerint a Nyílt Társadalom Intézet és annak helyi alapítványa Oroszország alkotmányos rendjére és a nemzetbiztonságra nézve is fenyegetést jelent – írja az rt.com. Ezzel a Nyílt Társadalom Intézet és a Nyílt Társadalom Intézet alapítványa felkerült Oroszország nemkívánatos külföldi szervezeteinek a listájára.


Ezen a listán szerepel többek között a Nemzeti Demokratikus Intézet, a MacArthur Alapítvány, a Freedom House, a Nemzetközi Republikánus Intézet és az amerikai székhelyű Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért is. Ez utóbbiról az orosz ügyészség bebizonyította, hogy súlyos milliókat ölt bele az orosz választások legitimitásának megkérdőjelezésébe, és „befeketítette” a nemzeti hadsereg presztízsét is.


Az Egyesült Államokban élő Soros György alapítványának környékén az orosz ügyészség júliusban kezdett el vizsgálódni, miután az orosz felsőház jóváhagyta azt a listát, amelyen tizenkét, „oroszellenes tevékenységet űző” szervezet szerepelt. A nemkívánatos külföldi szervezetek törvénye idén júniusban lépett hatályba, és a listára a legfőbb ügyészség, valamint az igazságügyi minisztérium tehet fel újabb neveket.


Ha egy szervezet nemkívánatos lesz Oroszországban, akkor annak számláját befagyasztják, irodáit bezáratják, és megtiltják, hogy bárki élvezze a szervezetek támogatását, részt vegyen azok projektjeiben, reklámozza azokat.

A Soros Alapítvány a 90-es évek közepén kezdte meg működését Oroszországban.


Az ügyészség döntéséhez hozzájárulhatott az is, hogy novemberben az ukrán elnök, Petro Porosenko a külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetéssel, Szabadság Érdemrenddel tüntette ki Soros Györgyöt.