Az oroszok már megtorlásról beszélnek Kelet-Európában

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Oroszország a hidegháború óta a legagresszívebb amerikai lépésnek tartja, hogy Washington tankokat és egyéb nehézfegyvereket telepít a régióba.


Az amerikai fellépést a kelet-európai országok, köztük Lengyelország és a balti államok is sürgették, mert attól tartanak, hogy a Krím-félsziget bekebelezése és az ukrajnai konfliktus után ők válhatnak Oroszország következő célpontjává. Mások viszont óvatosabbak, mert úgy vélik, hogy egy újabb fegyverkezési hajsza terepévé válhatnak Oroszország és az Egyesült Államok között.

Az orosz védelmi minisztérium tisztviselője, Jurij Jakubov tábornok azonban azt mondta, hogy ha az amerikai hadsereg valóban nehézfegyverzetet telepít a kelet-európai és a balti országokba, akkor az a hidegháború óta a legagresszívabb lépés lesz a Pentagon és a NATO részéről. Ebben az esetben Oroszországnak nem lesz más választása, mint hogy haderőket vonjon össze nyugati, stratégiai jelentőségű határain - tette hozzá. Ennek részeként Iskander típusú, rövid hatótávolságú rakétákat telepítenek Kalinyingrádba, a lengyel-litván határhoz, és növelik az orosz csapatok létszámát Fehéroroszországban.

Az amerikai hatóságok elmondták, hogy 150 katona számára szükséges felszerelést helyeznének el mindhárom balti államban, és egy zászlóaljnyi vagy mintegy 750 katona számára szükséges fegyverzet kerülne Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és esetlegesen Magyarországra.