Az oroszok lebuktatták a törökök fegyverszállítását az Iszlám Államnak

Fotó: ANADOLU AGENCY / AHMED DEEB

-

Moszkva adatokat adott át az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Eszerint a török titkosszolgálat felügyelte a török illegális fegyverszállítmányokat és katonai hardver ellátmányt az Iszlám Államnak Szíriában.


Vitalij Csurkin ENSZ-nagykövet közölte: az Iszlám Állam legfőbb fegyverellátója Törökország, amely civil szervezeteket használ fel erre a célra. A National Intelligence Organization of Turkey irányítja ezeket a műveleteket. A szállítás főként autókkal történik, beleértve a humanitárius segélykonvojokat is. A diplomata erről levelet írt az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Az oroszok szerint a terrorista csoportok több mint 1,9 millió dollárnyi robbanószerhez jutottak törökországi forrásból. Csurkin egészen pontos adatokkal is szolgált. A terroristákhoz 2,5 ezer tonna ammónium-nitrát, 456 tonna kálium-nitrát, 75 tonna alumíniumpor, nátrium, glicerin és salétromsav érkezett Törökországból 2015-ben.

Oroszország és Törökország között az elmúlt hónapokban elmérgesedett a viszony, miután a törökök lelőttek egy orosz gépet, mert megsértette a török határt, amikor Szíriában bombázott. A két ország ráadásul egyaránt meghatározó szerepet szeretne betölteni a térségben, ami törvényszerűen érdekellentéteket szül.