Az oroszok kapcsolatban voltak az amerikai elnökjelöltekkel

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Moszkva szerint fontos volt megérteniük a fő tendenciákat és árnyalatbeli különbségeket a két táborban.


A moszkvai külügyi szóvivő, Marija Zaharova szerint az orosz kormány mind Hillary Clinton, mind Donald Trump képviselőivel folyamatosan kapcsolatban állt az elnökválasztási kampány alatt. "A kampány idején nemcsak jelzéseket küldtünk néhány közvetítőn keresztül, vagy magán e-mailekben..., világos volt az álláspontunk, készen állunk az együttműködésre és a közös munkára, és arra is, hogy normalizáljuk a kapcsolatainkat" - mondta Zaharova.

Az orosz külügyminiszter-helyettesnek, Szergej Rjabkovnak azt állította, hogy a külügyi tisztségviselők kapcsolatban Donald Trump környezetének néhány tagjával. Hope Hicks, Trump kampányának szóvivője azonban tagadta az orosz állításokat. "Ez nem pontos" - mondta. "Ez soha nem történt meg, a kampány idején soha nem volt kommunikáció a kampánycsapat és bármely külföldi képviselő között".

Clinton kampánystábjából nem kívánták kommentálni az orosz állításokat. Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerint nem ritkaság, hogy külföldi tisztségviselők kapcsolatban állnak amerikai kampánycsapatokkal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is azt állította, hogy orosz szakértők álltak kapcsolatban mind Trump, mind Clinton kampánycsapatával. "Teljesen természetes, hogy orosz szakértők megpróbálják fenntartani a párbeszédet a különböző táborok képviselőivel. Nagyon fontos, hogy megértsük a fő áramlatokat, a fő tendenciákat, az árnyalatokat a különböző pártok és táborok álláspontjaiban" - mondta Peszkov.