Az oroszok helyén máris offenzívát indít az an-Nuszra Front Szíriában

-

Az iszlámista szervezet egyik parancsnoka nyilatkozott az AFP hírügynökségnek, azt mondta, az an-Núszra 48 órán belül offenzívát indít ott, ahonan Oroszország és a szíriai rezsim kivonja az erőit. Szerinte az oroszok azért vonták ki erőiket, mert vereséget szenvedtek.


Az an-Nuszra Front az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának számít. A szervezetre nem vonatkozik az orosz-amerikai megállapodáson nyugvó tűzszünet.

Nyilatkozó parancsnoka azt mondta, hogy "az oroszok azért vonták ki erőiket, mert támogatták a rezsimet, amely viszont képtelennek bizonyult az elfoglalt területek megtartására".

A tavaly szeptember 30-án kezdődött orosz légi hadműveletek következtében sok területet elveszített az an-Nuszra és más iszlamista csoport a nyugat-szíriai Latakia és a szomszédos Aleppó tartományban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte el, hogy keddtől kezdjék meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. A művelet, melynek ütemezését nem hozták nyilvánosságra, nem érinti a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázist és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény tevékenységét. Putyin szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz.

A szíriai orosz kontingens létszámáról, a csapatkivonás útvonaláról és az orosz erők által elszenvedett veszteségekről nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes a hmejmimi bázison a részleges csapatkivonás alkalmából megtartott ünnepségen kijelentette, hogy az orosz légierő folytatja csapásait az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen.