Az oroszok felfegyverzik Tádzsikisztánt a dzsihadisták ellen

Fotó: AFP / ANDREY BORODULIN

-

Oroszország kész fegyverekkel támogatni Tádzsikisztán hadseregének és határainak megerősítését az Iszlám Állam és az Afganisztánból Közép-Ázsia felé törő szélsőségesek elleni védelem érdekében.


A Kommerszant értesülése szerint Moszkva az elkövetkező években 70 milliárd rubel (mintegy 336 milliárd forint) értékű katonai-műszaki támogatást nyújt Dusanbénak. Az orosz fegyverzetek és műszaki eszközök között légvédelmi rakéták, tüzérségi eszközök, távközlési eszközök, kézifegyverek is lesznek.

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője elmondta, az afganisztáni helyzet romlásával az ázsiai országban megjelent az Iszlám Állam az ott korábban megtelepedő szélsőséges szervezetek mellett. Intenzív toborzásba fogott Afganisztánban, emberei Tádzsikisztánba is behatolnak, amely mintegy 1350 kilométer hosszan határos Afganisztánnal. Ez a határvonal Moszkva véleménye szerint gyengén védett. Egyes határ menti körzeteket az afganisztáni vezetés ellen harcoló szélsőséges tálibok tartanak ellenőrzésük alatt. A legradikálisabb tálibok szövetségre lépnek az Iszlám Állammal, veszélyt jelentve Közép-Ázsiára, így Oroszországra is.

Emomali Rahmon tádzsikisztáni államfő elismerte, gyorsan terjed a terrorizmus, a szélsőséges mozgalmak és az illegális kábítószer-üzlet.

2005-ig orosz határőrök védték a tádzsik-afgán határt. Oroszország kész visszaküldeni az egységeit, amennyiben Dusanbe ezt kéri, de eddig ilyen igény nem érkezett Moszkvába.