Az oroszok és az amerikaiak is bombáztak Szíriában

Forrás: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

-

Az orosz és az amerikai légierő is számos légicsapást hajtott végre az IÁ állásai ellen. Mindkét fél elégedett az eredménnyel, és hamarosan egyeztetnek, hogy elkerüljék az összeütközést a szíriai légtérben.


Az orosz légierő és az amerikaiak vezette koalíció gépei az elmúlt huszonnégy órában számos légitámadást hajtottak végre Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásai ellen. A moszkvai és washingtoni közlemények egyaránt a dzsihadistákat ért súlyos veszteségekről számoltak be.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton arról tájékoztatta a sajtót, hogy az orosz harci gépek a terrorista szervezet 29 táborára mértek csapást, Hama tartományban megsemmisítettek két parancsnoki posztot, 23 megerősített védelmi állást, egy fegyverraktárat és több haditechnikai berendezést.

A szóvivő külön kiemelte, hogy a műholdfelvételek és felderítő drónok segítségével sikerült lokalizálniuk, majd megsemmisíteniük az IÁ egyik álcázott irányítóbázisát. Aleppó környékén a vadászgépek csapást mértek egy haditechnikai támaszpontra, két harckocsit, öt gyalogsági járművet semmisítettek meg. Az orosz légi műveletek Rakka, Hama, Damaszkusz és Aleppó tartományra terjedtek ki.

Konasenkov szerint a rádiólehallgatások alapján az a kép alakult ki, hogy az IÁ rendkívüli fegyverhiánnyal küszködik, nincs elegendő muníciója, üzemanyaga. Emiatt – mint a szóvivő fogalmazott – harcosaik egy része demoralizálódott, elhagyja a harci állásokat, az ország keleti és északkeleti körzetei felé távoznak. Az IÁ haditechnikájának lázas átcsoportosítása folyik – tette hozzá.

Az Egyesült Államok által vezetett koalíció ugyanakkor pénteken öt légicsapást hajtott végre Szíriában, húszat pedig Irakban a terrorista szervezet állásai ellen. Az amerikai egyesített erők parancsnokságának szombati közleménye szerint a koalíció gépei az IÁ taktikai egységeit támadta al-Haszaka, Rakka és Manbidzs városok közelében, megsemmisítve több járművet és a dzsihadisták által elfoglalt épületeket. Palmüra környékén ugyancsak elpusztítottak különféle berendezéseket.

Konasenkov szombaton arról is beszélt, hogy az orosz védelmi minisztérium elküldte amerikai partnereinek a dokumentumtervezetet arról, miképpen lehet elkerülni a véletlen incidenseket a szíriai légtérben a mindkét ország légiereje által végzett műveletek miatt. Hozzátette: a moszkvai szakértők készek közös asztalhoz ülni tengerentúli kollégáikkal az ezzel kapcsolatos kérdések megvitatására.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott: az amerikai tárca hivatalos választ kapott az orosz féltől arra az amerikai javaslatra, amely a Szíria légterében végzett hadműveletekkel kapcsolatos biztonsági intézkedésekre vonatkoznak. Szerinte a megbeszélések már most hétvégén megkezdődhetnek.