Az oroszok és a szaúdiak befagyasztják saját olajtermelésüket

Fotó: MTI/MTVA / H. Szabó Sándor

-


Korábban az orosz fél tagadta, de Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy "valóban tárgyaltam a szaúdi olajügyi miniszterrel, megállapodás is született, de hogy ez pontosan mit tartalmaz, arról egyelőre nem beszélhetek".

Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) és a szervezeten kívüli olajtermelők között Irán nélkül is létrejöhet a megállapodás a termelés szinten tartásáról. A miniszter úgy fogalmazott, hogy "a megállapodáshoz bárki csatlakozhat, kényszeríteni azonban senkit sem fogunk".

Irán olajipari minisztere, Bijan Zanganeh korábban kijelentette, hogy országának nem áll szándékában csatlakozni a termelés befagyasztásáról szóló megállapodáshoz egészen addig, amíg el nem éri a napi négymillió hordós termelést, ami mintegy harmadával haladja meg a jelenlegi szintet. Ez napi egymillió hordóval növelné a világpiaci túlkínálatot.

Az al-Hayat londoni székhelyű pánarab lapnak a szaúdi olajügyi miniszter szerdán egyebek között arról beszélt, hogy egy esetleges termeléscsökkentés gondolatát még csak nem is érdemes felvetni.

Kedden, amikor megjelent a hír arról, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia az olajtermelés szinten tartásáról egyeztetett, a kőolaj ára csaknem 4 százalékkal emelkedett.

A dohai ülés összehívásáról február 16-án született egyezség, aznap a Brent hordónkénti ára 32,08 dolláron zárt. Szerdán kilenc órakor a Brent ára 85 cent csökkenéssel 43,84 dolláron állt.

Vasárnap Dohában ülnek össze az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők, hogy megállapodjanak a termelés szinten tartásáról, amitől a kőolaj drágulását várják. Az orosz energiaügyi miniszter szerint mintegy 15 ország részvétele várható. A dohai ülést összehívó Oroszország, Szaúd-Arábia, Venezuela és Katar azt javasolta, hogy az olajtermelést a januári szinten fagyasszák be.

Szerdai nyilatkozatában az orosz energiaügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy az idei év végén a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár lesz, 2017-2018-ban pedig 60-65 dollár.