Az oroszok elvétették a célt, Iránt találták el

Fotó: Getty Images / China Photos

-


Több, a Kaszpi-tengeri orosz hadihajóról indított cirkálórakéta is célt tévesztett, és Szíria helyett iráni területen csapódott be – közölte a CNN hírcsatorna, két amerikai, hivatalos forrásra hivatkozva. Az amerikai katonai hírszerzés adatai szerint négy rakéta csapódott be Irán közelebbről meg nem határozott részén, az még nem egyértelmű, hogy okozhattak-e károkat.

Az orosz flotta hajói – a Szíriába telepített légierő mellett – szerda óta támadják rakétákkal az Iszlám Állam terrorista szervezet állásait. Szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy a Kaszpi-tengerről, 4 hadihajóról 26 rakétát lőttek ki. A rakéták a hivatalos közlés szerint az 1500 kilométeres távolság ellenére kivétel nélkül eltalálták mind a 11 célpontot.

Az orosz rakétáknak a cél eléréséhez át kell repülniük Irán és Irak területén. Valószínű, hogy Moszkva egyeztetett az érintett országokkal a légterük igénybevételéről, de a célt tévesztett rakéták ennek ellenére kínos helyzetet okozhatnak. A nyugati hatalmak már így is bírálják Oroszország szíriai beavatkozását, mivel nem csak az Iszlám Állam ellen harcolnak, hanem Bassár el-Aszad elnök rezsimjét segítik más felkelő csoportok ellen, orosz vadászgépek pedig kétszer is megsértették Törökország légterét.