Az oroszok elkezdtek kivonulni Szíriából

-

Elnöki utasításra az orosz védelmi minisztérium megkezdte a szíriai orosz katonai kontingens csökkentését – jelentette be Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke pénteken Moszkvában.


A konfliktusövezetet elsőként az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó cirkáló vezette, a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében tartózkodó hajókötelék hagyja el.

Geraszimov emlékeztetett rá, hogy december 30. óta Szíria egész területén fegyverszünet van érvényben, amely azonban nem vonatkozik az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sámra (korábbi nevén an-Nuszra Front) terrorszervezetekkel szembeni katonai fellépésre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben jelentette be, hogy orosz erőket vonnak majd vissza Szíriából, miután az ottani kormány orosz támogatással visszafoglalta az ellenzéki fegyveres erőktől Aleppót, majd fegyvernyugvási megállapodást kötött velük.

Geraszimov tábornok pénteken kijelentette, hogy Aleppó „felszabadítása” megteremtette a szíriai konfliktus békés, politikai rendezésének alapjait.

Az orosz vezérkari főnök az ortodox naptár szerinti szenteste napján jelentette be a csapatkivonást.