Az oroszok durván elkezdték lőni a törökbarát türkméneket Szíriában

-

Nagyszabású bombázásokba kezdett az orosz légierő a türkmén felkelők és más fegyveres csoportok által uralt területeken a szíriai Latakia tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet szerdán.


Oroszország eddig legalább tizenkét légicsapást mért Latakia tartomány északi területeire, miközben a szíriai kormányhoz hű erők összecsaptak a türkmén felkelőkkel és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronttal a Dzsabal Akrad (Kurdok hegye) és Dzsabal Turkmán (Türkmén-hegység) nevű térségekben – közölte a szíriai emigráns szervezet.


A türkmén fegyveresek egyik parancsnoka közölte, a területet a Földközi-tengeren állomásozó orosz hadihajókról kilőtt rakéták lövik, tüzérségi támadás is éri. Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű, korábbi értesülések szerint amerikai és szaúdi kiképzésben részesült ellenzéki csoport vezetője közölte, heves harcok folynak a térségben, a szíriai kormányerőket orosz gépek támogatják.

A török légierő kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót, amely a török vezérkar állítása szerint megsértette Törökország légterét, ez utóbbit Moszkva tagadja. A katonai repülőgép a Türkmén-hegységben zuhant le, mindkét pilótának sikerült katapultálnia. Egyikőjüket lelőtték, másikuk viszont túlélte, már meg is szólalt.

Egy török katonai forrás közölte, a szíriai határ mentén készültségbe helyezték a török hadsereg egységeit, miután a bombázások megkezdődtek.

Oroszország szeptember 31-én kezdte meg légi hadműveletei Szíriában a damaszkuszi kormány kérésére, amelynek hadserege több olyan felkelő szervezettel harcol, amelyek térségbeli hatalmak – így Törökország – támogatását élvezik. A türkmének bombázása miatt múlthéten be is kérette a török külügy az ankarai orosz nagykövetet. A türkmének védelme is az okok között lehetett, hogy lelőtték a törökök az orosz gépet.

Törökország korábban többször is jelezte, hogy le fogja lőni az engedély nélkül berepülő gépeket, hírforrások szerint nem ez volt az első alkalom, hogy orosz gépek megsértették légterét.