Az oroszok a „harci delfineket” is megszerezték a Krímben

Fotó: Fotó: thinkstockphotos / Béla Fotós

-

Az orosz hadsereg tulajdonába kerültek a Krímben az ukrán haderő által katonai célokra kiképzett delfinek és fókák, miután Oroszország bekebelezte a félszigetet. A delfinek között fegyveresek is vannak.


A két tengeri faj katonai célokra való kiképzése a Szovjetunió széthullásával megszűnt, Ukrajna azonban 2012-ben újraindította a programot Szevasztopol két akváriumának egyikében. A város néhány nappal ezelőttig az ukrán flotta bázisa volt. A katonai delfináriumban újfajta módszerekkel dolgoztak azon, hogy szélesítsék a delfinek és a fókák tudását a víz alatti fegyverek, tárgyak vagy épp emberek megtalálása érdekében. Az állatokat úgy idomították, hogy ha megtalálják a keresett objektumot, érintsék hozzá a fejükre erősített kioldószerkezetet, s így egy bója emelkedik a felszínre. A szakemberek fegyveres támadódelfineket is képeztek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést erősítettek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthattak végre támadásokat.


Titokban képezték őket

Katonai célokra 1965 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban. A világon két helyen képeznek ki delfineket katonai célokra: az egyesült államokbeli San Diegóban és Szevasztopolban. A delfinek katonai célú képzését mindkét országban igyekeznek a lehető legnagyobb titokban tartani. Az egyesült államokbeli kiképzésekről azonban 2005-ben napvilágra kerültek hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több olyan delfinnek, amelyiken rajta maradhatott a ráerősített harci eszköz.