Az oroszok a brit doppingellenőrzésre mutogatnak

-

Most, hogy nyakig ülnek az atléták doppingügyében, Vitalij Mutko azt mondja: a brit rendszer sokkal rosszabb.


Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint a brit doppingellenőrző rendszer semmit sem ér, és még az orosznál is rosszabb – mondta ezt azok után, hogy a Nemzetközi Antidopping Ügynökség, a WADA az összes orosz atléta eltiltását javasolja a riói olimpiától az államilag irányított doppingprogram miatt.

„El akarják venni sok sportolónk érmét a londoni olimpiáról. De ott a brit ellenőrzési rendszer működött, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felügyelete alatt” – idézi a BBC a sportminisztert.

„Minden egyes érmest ellenőrzitek, és csak a negatív teszt után kaphatták meg az érmeket a sportolók” – tette hozzá.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség pénteken dönt arról, hogy eltiltja-e az oroszokat a nemzetközi versenyektől, az olimpia mellett az Eb-től és a junior vébétől.

Mihajil Butov, az orosz szövetség főtitkára elismerte, hogy „vannak gondok” a doppinggal, de úgy véli, az eltiltással a tiszta sportolóikat büntetnék.

Butov szerint senkit nem lepett meg a WADA-jelentés, egyébként is dolgoztak „az edzők mentalitásának megváltoztatásán”.

A WADA már több mint egy éve vizsgálja az orosz doppingrendszert, a nyomozás kiderítette, hogy több mint 1400 gyanús mintát megsemmisítettek, ezért a moszkvai labor működési engedélyét felfüggesztették. A botrány hátteréről részletesen itt olvashat.