Az orosz titkosszolgálat is ügyködött a szocsi doppinglaborban

Fotó: Getty Images / Harry How

-

Az FSZB emberei doppingellenőrökként voltak jelen a 2014-es téli olimpián, állítja a szocsi doppinglabor egyik korábbi munkatársa, aki szerint négy orosz olimpiai bajnok mintáiban is kimutathattak volna tiltott teljesítményfokozó szereket, ha az ügynökök nem lépnek közbe.


Négy orosz olimpiai bajnok pozitív doppingmintáját lopták el az orosz titkosszolgálat (FSZB) emberei a szocsi téli olimpián, mondta Vitalij Sztyepanov a CBS amerikai hírtelevízió 60 Minutes című műsorában.

Sztyepanov állítása szerint erről Grigorij Rodcsenkov, a szocsi doppinglabor akkori vezetője beszélt neki, amit ő diktafonnal titokban rögzített is, hogy később bizonyítani tudja állításait. Eszerint Rodcsenkov azt mondta, hogy az FSZB ügynökei doppingellenőrként dolgoztak a játékok ideje alatt, így fértek hozzá azokhoz a mintákhoz, amelyeket el kellett tüntetni, vagy meg kellett hamisítani.


Az FSZB épülete Moszkvában: mindenhol ott vannak


Sztyepanov szerint négy olyan orosz aranyérmes van, akinek a mintáiban szteroidok használatát mutathatták volna ki.

Más források egyelőre nem erősítették meg Sztyepanov állításait, a Nemzetközi Antidopping-ügynökség (WADA) szóvivője, Ben Nichols azonban egy közleményben tudatta, hogy a szervezet meg fogja vizsgálni Sztyepanov állításait.

Richard Pound, a WADA független vizsgálóbizottságának elnöke ennél messzebbre ment, amikor azt kijelentette, hogy "nem lehetünk benne biztosak, hogy nem manipulálták mintákat Szocsiban". Ráadásul már a vizsgálóbizottság egy korábbi jelentése is utalt az FSZB tisztázatlan szerepére a téli játékokon.

A volt doppingellenőr nem először mártja be hazáját: ő és felesége, Julija Sztyepanova voltak a német ARD televízió tényfeltáró dokumentumfilmjének első számú forrásai, ami után nyilvánvalóvá vált, hogy Oroszországban állami szintű doppingprogrammal "támogatják" az élsportolókat. Ezt követően indult átfogó vizsgálat az orosz atléták ügyében, ennek záróakkordjaként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IIAF) felfüggesztette az ország tagságát, és jelenleg is veszélyben van az orosz atléták részvétele az augusztusi riói olimpián.


Vitalij Mutko mindent cáfol


Vitalij Mutko, orosz sportminiszter Sztyepanov állításaira annyit mondott a TASSZ hírügynökségnek, hogy "Sztyepanov már megint a kedvenc a vesszőparipáján lovagol. Állandóan orosz doppingügyekről beszél, de az úgynevezett nagy leleplezései mind csak spekulációk."

Mutko hangsúlyozta, hogy Szocsiban minden vizsgálatot a legszigorúbb ellenőrzések mellett végeztek, és, hogy a minták begyűjtése nem az oroszok hatáskörébe tartozott. Majd hozzátette, ha bíróság elé kerülne bármilyen doppingügy, Oroszország készen áll megvédeni magát.