Az oroszok szerint Sztálin azért ölt, mert muszáj volt

Fotó: AFP / ARCHIVE

-

Csupán a megkérdezettek negyede mondta, hogy a Sztálin állami szintű bűncselekményt követett el.


Az oroszok többsége már nem tartja bűncselekménynek a sztálini megtorlásokat. Öt év alatt 51-ről 39 százalékra csökkent arányuk – írja felmérése alapján a Levada-központ. A megkérdezettek negyede "politikai szükségszerűségként" fogja fel a megtorlásokat, és csak 26 százalék tartja Sztálint állami szintű bűncselekmény elkövetőjének.

A kérdésre, hogy a jelenlegi hatalom hogyan viszonyul a sztálini megtorlásokhoz, a válaszadók harmada – és ez a legnagyobb arány – azt mondták, hogy ezen egyáltalán el sem gondolkodtak. Hat éve ennél kevesebben, 21 százalékuk felelte ezt.

A közvéleményben 2014-ben következett be fordulat az elnyomás és más kérdések ügyében, "amikor problémák keletkeztek a Nyugat viszonylatában, és megjelent egy olyan kemény vezető iránti igény, aki megfelel a szovjet mitológiának, ezért a Sztálinnal szembeni kritika szintje csökkent" – mondta Alekszej Grazsdankin, a Jurij Levada Független Elemzőközpont igazgatóhelyettese. A szociológus szerint a múlt iránti közöny és az elnyomás megvitatásától való elzárkózás a történelem újabb, az aktualitásoknak megfelelő felülvizsgálatát jelenti.

Oroszországban felnőtt egy olyan nemzedék, amely számára már távoliak a sztálini korszak eseményei, és amely keveset tud azokról – mondta Nyikita Petrov, a Memorial orosz történeti és jogvédő szervezet tagja. A történész a jelenséget "az emlékezetnélküliség és a hatalom rosszhiszeműségének szövetségeként" jellemezte. Petrov szerint a hatalom célj, hogy az emberek ne érezzék magukat a történelem részének, és hódolattal tekintsenek a jelenlegi hatalomra.