Egy orosz jobboldali párt 1 milliót adna egy nem elvetetett gyerekért

Fotó: Phanie / VOISIN

-

Az orosz Liberáldemokrata Párt, amely nevével ellentétben szélsőjobboldali, beadott egy törvénytervezetet arról, hogy amennyiben a nő lemond az abortuszról, úgy az állam 3700 dollárnak (990 ezer forint kb.) megfelelő pénzügyi kompenzációt fizet neki - írja az RT.com.


A törvénytervezet szövege szerint az elképzelés lényege, hogy növelje a gyerekvállalási kedvet és esélyt adjon azoknak a gyerekeknek, akik meghalnának, mielőtt megszületnének. Az indoklásban az szerepel, hogy az orosz nők mindössze 20 százaléka mond le az abortuszról, a párt szerint az anyagi ösztönzés ezt az arányt jelentősen növelné.

Ahhoz, hogy egy nő megkaphassa a pénzt, számos papírt be kell majd nyújtania a hatóságoknak: útlevelet, orvosi igazolást a terhesség kezdetéről, a szülés várható idejéről és egy nyilatkozatot is be kell adnia arról, hogy nem fogja elvetetni a gyereket. Viszont sem az állam, sem semmilyen hatóság nem szólhatna bele, hogy az anya mire költi majd el ezt a pénzt.

A jelenlegi abortuszszabályozás Oroszországban liberálisnak számít az RT szerint, de a konzervatív pártok szeretnék szigorítani. Korábban egyes jobboldali és szélsőjobboldali pártok olyan tervezetekben is gondolkodtak, amelyek korlátozták volna az abortáló nők biztosítását, megszüntették volna azokat a magánklinikákat, amelyek elvégzik az abortuszt és a nők csak vényre vásárolhattak volna egynapos fogamzásgátlót.