Az orosz mérgezéssel viccelődött az ukrán diplomata

Fotó: Sputnik / Kirill Shipitsyn

-

Irkutszkban nem csak a testápoló ölt: az áldozatok egy részével hamis vodka végzett. Elkezdődtek a temetések.


Már diplomáciai bonyodalmat is okozott az irkutszki mérgezés. Az orosz külügyminisztérium csütörtökön több csatornán keresztül is magyarázatot követelt Petro Porosenko államfőtől azért, mert Ukrajna helsinki nagykövete, Andrij Olefirov a mérgezéssel kapcsolatos vicceket töltött fel a Facebookra. A diplomata azt mondta, hogy megjegyzései "nem az emberek, hanem az orosz hatalom ellen" irányultak, mert az ukrán állampolgárok meggyilkolására mozgósít, miközben otthon a saját polgárait sem képes megoltalmazni.


Újabb hamisítvány

Irkutszkban pedig kiderült, hogy egy eddig azonosítatlan szer is gyilkolt. A jelentések korábban arról szóltak, hogy a mérgezés áldozatai a Bojarisnyik (galagonya) nevű, 93 százalékban szeszalapú fürdő-testápoló hamisítványából ittak. Az ál-Bojarisnyikot a hamisítók etilalkohol helyett metilalkoholból készítettek. Ám az áldozatok egy része nem kozmetikai szerből ivott, hanem hamisított vodkát fogyasztott.


Szibéria megyéiben az első razziák alatt több mint 14 ezer liter pancsolt szeszt találtak


Irkutszban megkezdődött az áldozatok temetése – írja a Siberian Times. Eddig 7 olyan árváról tudnak, akinek mindkét szülőjével végzett a pancsolt szesz. Egy 7 éves kislány a szomszédokat riasztotta, amikor látta, hogy anyja és apja is összeesik. Mire a mentők megérkeztek, mindketten halottak voltak.

Az áldozatok többsége egy lakótelepen élt. A szibériai városban 117 ember szenvedett mérgezést, és eddig 72 halottról tudni. Közülük 37 ember halálát már a hamisított vodkának tulajdonítják. A kórházakban még több mint 30 embert ápolnak, a korábbi jelentések szerint nem sok esélyük van a túlélésre.


Felfoghatatlanul nagy gond

A nyomozók eddig 12 embert vettek őrizetbe, és 2 illegális üzemet is felszámoltak. Irkutszkban rendkívüli állapotot hirdettek, és betiltották a metilalkoholt tartalmazó és a potenciálisan veszélyes szesztartalmú készítményeket. 1500 elárusítóhelyen 6500 liter alkoholos szert foglaltak le. A helyszínre utazott Szergej Basztrikin, az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője is.

Több szibériai régióban tartottak razziákat, és olyan elárusítóhelyet tártak fel, ahol szeszes italokat helyettesítő szereket, például kozmetikumokat és ételkiegészítőket forgalmaztak. A rendőrség szerint a burjátföldi, a Bajkálon túli, a Tuva és Kemerovo megyékben több mint 7 ezer liter alkoholtartalmú terméket koboztak el.

Aman Tulejev, Kemerovo megye kormányzója is elrendelte a Bojarisnyik kivonását. A megyéhez tartozó Kuznyecki-medencében az idei év első kilenc hónapjában több mint 2300 esetben mutattak ki szeszes italt pótló szerek által okozott alkoholmérgezést, amely 391 ember halálát okozta. Tavaly ugyanott 2711 mérgezés történt, és 499 ember halt meg.


Jöhet a szigor

Vlagyimir Putyin elnök utasította az orosz kormányt, hogy szigorítsa meg a 25 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, kozmetikumok és más folyadékok, valamint az etanol tartalmú gyógyszerek gyártására és árusítására vonatkozó előírásokat. A moszkvai egészségügyi tárca pedig megtiltotta, hogy a szesztartalmú szereket automatákból is árusítsák.