Az orosz kapcsolatokról kérdezhetik az amerikai minisztert

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

Az FBI volt igazgatójának vallomása után Jeff Sessions jelezte, hogy elmegy a bizottsági meghallgatásra.


Jeff Sessions igazságügyi miniszter beleegyezett, hogy részt vegyen a szenátus hírszerzési bizottsága meghallgatásán. A bizottság az állítólagos orosz beavatkozást vizsgálja. Sessions levelében azt írta: szívesen megjelenik a bizottság előtt, hogy reagáljon azokra a megállapításokra, amelyek James Comey, az FBI volt igazgatójának csütörtöki meghallgatásán hangzottak el.

Comey az orosz beavatkozásról folyó vizsgálatokról és a Donald Trump elnökhöz fűződő viszonyáról beszélt. A volt igazgató szerint Sessions képtelen ellentmondani az elnöknek, és nem nyilvános információi vannak arról is, miért vonta ki magát az igazságügyi miniszter az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokból.

Sessions márciusban vonta ki magát valamennyi vizsgálatból. Arra hivatkozott, hogy bár nem tett semmit törvényelleneset, de találkozott Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel, és ezt nem hozta nyilvánosságra.

A szenátorok várhatóan arról faggatják majd, milyen szerepe volt Comey elmozdításában, igazságügyi miniszterként mennyire tudta megőrizni függetlenségét a Fehér Háztól és az elnöktől, illetve milyen információi vannak az orosz szálak vizsgálatairól.