Az orosz hadseregtől tartanak az ukránok

Fotó: Europress/Getty Images/Spencer Platt / Europress/Getty Images/Spencer Platt

Ukrajna attól tart, hogy az ország északi határánál az orosz oldalon összevont fegyveres erők néhány óra alatt elérhetik Kijevet. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szerint az orosz hadsereg benyomulása fenyegeti az országot.


A határ orosz oldalán több mint 80 ezer katonát, csaknem 270 harckocsit, 180 páncélozott harcjárművet, 380 tüzérségi üteget, 18 rakéta-sorozatvető rendszert, 140 harci repülőgépet, 90 csapásmérő katonai helikoptert és 19 hadihajót vontak össze. Andrij Parubij, a tanács vezetője ugyanakkor emlékeztetett: az ukrán fegyveres erők harckészültségben vannak. „Egységeink jelenleg oly módon vannak elhelyezve, hogy képesek legyenek bármely irányból érkező támadást visszaverni” - mondta Parubij. Az ukrán válság katonai híreihez tartozik, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök felajánlotta, az orosz hadsereg vadászrepülőgépeket állomásoztathat országa területén. Mindezt arra válaszul lépte a fehérorosz elnök, hogy az Egyesült Államok Lengyelországba és a Baltikumba küldött repülőgépeket.


A G7 nem ismeri el a krími népszavazás eredményét

A G7-es országok vezetői arra figyelmeztették Oroszországot, hogy állítsa le a Krím „bekebelezését”. Egyben közölték, nem fogják elismerni a vasárnapi krími népszavazás eredményét, számol be a BBC. Az autonóm köztársaság arról tart referendumot, hogy a terület elszakadjon-e Ukrajnától, ezáltal pedig csatlakozzon Oroszországhoz.