Az orosz hadsereg tömegsírokra bukkant Aleppóban

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Kazahsztán kész Asztanában fogadni a szíriai tárgyalásokban részt vevő valamennyi felet – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott hétfői találkozóján Nurszultan Nazarbajev kazah államfő.


Igor Konasenkov vezérőrnagy, a minisztérium szóvivője jelentette be hétfőn, hogy az oroszok több tömegsírt találtak a szíriai városban, többtucatnyi szír holttestével, akiket látható módon megkínoztak és megcsonkítottak, de lőtt sebeik is voltak.

Az orosz légierő segített Aszad szír elnök rezsimjének és szövetségeinek, hogy többheti ostrom után elfoglalják a legnagyobb szír várost, Aleppót.

Konasenkov kritizálta az ellenzéki lázadókat, akik Aleppó keleti részét ellenőrizték, állítólag csapdákat állítva és aknákat helyezve el, amivel veszélyeztették a civilek életét.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott hétfői találkozója után Nurszultan Nazarbajev kazah államfő közölte, Kazahsztán kész Asztanában fogadni a szíriai tárgyalásokban részt vevő valamennyi felet.

Buszeina Saaban, Bassár el-Aszad szíriai elnök tanácsadója közölte: a damaszkuszi vezetés „a politikai rendezés új szakaszának tekinti az asztanai tárgyalások megszervezését”. Hozzátette: „a szíriai kormány kész a tárgyalásra a válság politikai megoldására törekvő valamennyi (ellenzéki) erővel”.
Kadri Dzsamil, a szíriai ellenzék „moszkvai csoportjának” szóvivője szerint a szíriai kormány és az ellenék közötti megbeszélésre a szíriai felek között a február 8-án kezdődő tárgyalások előtt kerül sor, várhatóan január második felében.