Az orosz elnök látogatása ellen tiltakozott az Együtt

Fotó: Polyák Attila

-

Nem az eredeti helyszínen tiltakoztak Putyin látogatása ellen.


Több mint 300-an tüntettek Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása ellen. A demonstrációt szervező Együtt szerint Orbán Viktor miniszterelnök és az orosz elnök szövetsége zsákutca, Magyarország helye Nyugaton van.A Markó utca és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál megtartott demonstráció részeként a tüntetők hosszasan fütyültek, mikor az orosz elnök konvoja a távolban elhaladt.Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, az Országházban „nincs helye egy olyan háborús bűnösnek, mint Vlagyimir Putyinnak”,


Orbán Viktor szégyene, hogy (...) egy ilyen embert fogad.


Szíriában „milliókat üldöztek el” az orosz bombák, és Ukrajnában is rengeteg ember „életét keseríti meg az orosz elnyomás” – mondta Szigetvári.


Provokáció a látogatás

Magyarország akkor van biztonságban, ha a Nyugathoz tartozik – mondta Szelényi Zsuzsanna. Az országgyűlési képviselő szerint amikor Putyin politikája ellen tiltakoznak, valójában „Orbán Viktor rezsimje” ellen tiltakoznak; Putyin politikája és látogatása „provokáció” Európa és a magyar függetlenség ellen.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke azt mondta, az Együtt alternatívát fog kínálni a jövő évi választásokon,


nyitott társadalmat a bezárkózó rendőrállam helyett.

A demonstrációt eredetileg a parlament közelében akarták megtartani, ám a rendőrök az érvényes területfoglalási engedély ellenére sem engedték be a tüntetőket a lezárt területre. A rendőrök az Oktogonnál igazoltatással próbálták megakadályozni Juhász Péterék demonstrációját.