Az orosz egyház közvetített az ukrán fogolycserében

Fotó: Europress/AFP/Genya Savilov

-

Több mint egy éve nincs előrelépés, bár a fogolycsere a minszki megállapodás egyik kulcseleme.


Kijev és a Donyec-medencei szakadár vezetők megállapodtak a fogolycsere feltételeiről – mondta Kirill orosz pátriárka. A pátriárka a két szakadár terület vezetőjével, Olekszandr Zaharcsenkóval és Leonyid Paszicsnikkal folytatott békéltető tárgyalást. Zaharacsenko azt mondta, a fogolycserét szerdán bonyolítják le. Kijev 306, a szakadárok 74 foglyot bocsátanak szabadon.

"Ma a Szent Dániel kolostorban befejeződött a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság, illetve az Ukrajna közötti fogolycserére vonatkozó összes részlet egyeztetése" – mondta a pátriárka.

A fogolycsere nem mindenkire terjed ki, és az egyházfő reméli, hogy a párbeszéd az első szakasz után folytatódik az összes fogoly szabadon bocsátásáról. Kiril szerint a konfliktust békés eszközökkel kell rendezni, és méltatta Onufrij metropolita, a moszkvai patriarchatus fensőbbségét elismerő ukrán ortodox egyház vezetőjének szerepét.

A "mindenkit mindenkire" elv alapján megvalósítandó fogolycsere a 2015. február 12-én aláírt minszki megállapodások egyik kulcseleme, ám a folyamat 14 hónapja elakadt.

A fogolycsere felújítása téma volt Szergej Lavrov és Pavlo Klimkin külügyminiszterek december 8-i megbeszélésén. A két külügyminiszter 2014, vagyis a Krím Moszkva általi annektálása és a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozás kezdete óta először az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tanácskozásán tárgyaltak.

Vlagyimir Putyin elnök november 16-án először beszélt telefonon a szakadárok vezetőivel. A fogolycseréről szóló javaslatot Viktor Medvedcsuk, a humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott terjesztett elő.