Az orosz egyház ellen tüntettek Ukrajnában

Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti / MTI/AP/Emilio Morenatti

-

A moszkvai patriarchátus papjai nem temetik el az ukrán egyházban megkeresztelteket.


Tüntetést rendeztek a Szics ukrán radikális szervezet aktivistái, az ortodox karácsony második napján a kijevi Pecserszki Lavra kolostor és templomkomplexum főbejáratánál. Azért tiltakoznak, mert a moszkvai patriarchátus papjai nem hajlandók temetési szertartást tartani sem a Donyec-medencében elesett ukrán katonáknak, sem másoknak, akiket a kijevi patriarchátushoz tartozó pap keresztelt meg.

A megmozduláson a szervezet mintegy harminc tagja vett részt. A demonstrálók azzal vádolják a moszkvai patriarchátus alá tartozó Lavra papjait, hogy a kelet-ukrajnai szakadárokat támogatják, és együttműködnek az FSZB orosz titkosszolgálattal.

Néhány napja felháborodást váltott ki Ukrajnában, hogy a moszkvai patriarchátus egyik papja nem volt hajlandó megtartani egy elhunyt kisgyermek gyászszertartását a kelet-ukrajnai Zaporizzsja városban. Ezt a pap a temetésen közölte a családdal, mivel akkor tudta meg, hogy a kisfiút a kijevi patriarchátus papja keresztelte meg. A szülők térden állva könyörögtek neki, hiába. A szertartást végül a kijevi patriarchátus egy papja tartotta meg, aki az esetről értesülve sietett a temetőbe.

A kilencvenes években Ukrajnában kettészakadt az ortodox egyház két – kijevi és moszkvai – patriarchátusra. Utóbbi az előzőt szakadárnak tekinti, és nem ismeri el független egyházként. Így nem ismeri el a moszkvai patriarchátus egyháza tagjainak sem azokat, akiket a kijevi patriarchátus papja keresztelt meg, ezért utasítják el papjai a gyászszertartásokat is.

A kijevi patriarchátus egyik vezető papja szerint a temetés nem az a helyszín, ahol tisztázni kellene, ki milyen felekezethez tartozik. Ez nemcsak hogy nem keresztényi, de embertelen cselekedet is – mondta.

A kisgyermek temetésén történteken felháborodott helybeliek játékokat helyeztek a moszkvai egyház templomának bejárata elé, így fejezve ki tiltakozásukat. A játékok azonban hamar eltűntek a bejárat elől. A moszkvai patriarchátus képviselői azt mondták, hogy a templom bejáratánál nincs helye gyermekjátékoknak, és azt ígérték, hogy azokat szétosztják rászorulók között.

Ukrajnában az ortodox egyház kijevi patriarchátusa a legnépesebb egyház, a hívő lakosság csaknem 40 százaléka tartozik hozzá, míg a moszkvai patriarchátus a második helyen áll kevesebb mint 30 százalékos aránnyal.