Az orosz bíróság megtiltotta egy gazdának, hogy saját pénzt nyomtasson

Forrás: Meduza.ru

-

A férfi pedig nem érti, hiszen azt csak a helyi gazdák használhatták – írta a BBC.


Mihail Sljapnyikov létrehozta a koliont – amit a falu, Kolionyovo után nevezett el –, hogy a település gazdái egymással ezzel kereskedjenek. Mint mondta, azért volt szükség az új devizára, mert ezt nem érinti a háborúk, a krízisek, és nem is inflálódik el, hiszen öt kolion mindig egy vödör krumpli ára.


Sljapnyikov bankjegyei élénk színűek, mindegyik papír alapú, egy fát ábrázolnak,a legkisebb címlet belőle az egy kolionos, míg a legnagyobb a százas.


Mihail Sljapnyikov


Több országban használhatóak az ilyen alternatív bankjegyek – például Magyarországon is –, de Oroszországban nem, az 1990-es évek tapasztalatai miatt, amikor az emberek szívesebben használták az amerikai dollárt, mint a leértékelődött orosz rubelt. Ezért a helyi kormányzó és az orosz nemzeti bank a bíróságra citálta Sljapnyikovot, ahol igazat is adott nekik, szerintük ugyanis a kolion fenyegeti a rubel létét.

Slajpnyikov a döntés nem érti, hiszen a gazdák csak egymás között tudták használni a pénzt, egyfajta játék volt, azzal nem lehetett a fizetéseket kifizetni vagy a boltban vásárolni. Majd hozzátette:


Egy földműves nem tudja tönkretenni a bankrendszert.