Az orosz beavatkozás botránya elérte a demokraták lobbistáit is

Fotó: AFP / KAREN BLEIER / AFP / KAREN BLEIER

-

Clinton kampányfőnökének testvére együttműködött a megvádolt republikánusokkal.


Lemondott a demokratákhoz közel álló legnagyobb washingtoni lobbicég vezetője, Tony Podesta – Hillary Clinton kampányfőnöke, John Podeste testvére –, mert érintett a feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatban. Podesta nem sokkal Donald Trump kampánycsapatának két volt munkatársa, Paul Manafort és Rick Gates elleni vádemelés után jelentette be, hogy lemond a Podesta Group vezetéséről.

Manafort és Gates ellen a feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller javaslatára emelt vádat az esküdtszék. A 31 oldalas vádiratban adócsalástól pénzmosásig és külföldi ügynöki tevékenység kötelező regisztrálásának elmulasztásáig 12 vádpont szerepel. A vádpontok egyike csupán "A" és "B" vállalatokat jelöl meg, mint amelyek Manafort megbízásából amerikai törvényhozóknál lobbiztak Ukrajna ügyében. A vádirat nem nevezte meg a Podesta Groupot, de a cég szóvivője Podesta lemondása után közölte: állandó kapcsolatban állnak és együttműködnek Mueller vizsgálóbizottságával.

A Podesta Group idén áprilisban és májusban bejelentette az igazságügyi minisztériumnak, hogy 2012-ben ugyanannak az oroszbarát ukrajnai csoportnak dolgozott, amelyiknek Manafort is.

Tony Podesta testvére John Podesta, aki Clinton választási stábjának volt a vezetője, korábban pedig Barack Obama tanácsadójaként dolgozott a Fehér Házban.